Kawa rozpuszczalna czy sypana? Podstawowe różnice
   2021-04-11 22:00:00     KAWA

Mówi się, że o gustach nie należy dyskutować. Różne upodobania muzyczne, filmowe, sportowe, czy nawet kawowe powinny współistnieć pokojowo i nie być przyczynkiem sporów. Jednak wybór pomiędzy kawą rozpuszczalną a sypaną wciąż potrafi wzbudzać prawdziwe emocje. Wielu zwolenników tej drugiej powołuje się na rzekomą szkodliwość dla zdrowia napoju instant. Natomiast fani rozpuszczalnej doceniają to, jak prosty w przygotowaniu to napój i podkreślają, że jest on mniej obciążający dla układu krążenia. Którzy mają rację? I czy na pytanie: kawa rozpuszczalna czy sypana istnieje tylko jedna dobra odpowiedź?

Otóż okazuje się, że nie. Na pytanie, czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa, można odpowiedzieć podobnie jak na to, czy kawa w ogóle ma pozytywny albo negatywny wpływ na nasz organizm. Tak postawione pytania wymagają odpowiedzi: to zależy.

Zależy przede wszystkim od jakości kawy – zarówno mielonej, jak i rozpuszczalnej, a także od sposobu ich przyrządzenia. Przyjrzyjmy się więc, jakie zalety może mieć kawa sypana, a jakie rozpuszczalna.

Jak to się robi? Czyli sposób wytwarzania kawy rozpuszczalnej

Koronnym argumentem dla obrońców kawy rozpuszczalnej powinien być fakt, że ten rodzaj napoju jest wytwarzany w 100% z kawy. Czyli skład dobrej jakości kawy instant jest właściwie taki sam, jak kawy w ziarnach. Warto podkreślić jednak, że z tego porównania wymykają się napoje kawowe, które zawierają już substancje słodzące czy mleko w proszku. Ich skład jest znacznie dłuższy i może – a nawet powinien – wzbudzać wątpliwości konsumentów. Istnieje ryzyko, że saszetka instant 3 w 1 nie stała nawet obok prawdziwej kawy.

Aby uzyskać rozpuszczalny w wodzie proszek, ziarna kawy wypala się, mieli się i parzy w niewielkiej ilości wody, wytwarzając skoncentrowany napar. Następnie suszy się go różnymi sposobami – za pomocą gorącego powietrza albo w niskich temperaturach (wtedy napar jest poddawany liofilizacji). Tak powstały proszek to właśnie kawa rozpuszczalna, która jest po prostu przetworzonym surowcem kawowym, bez żadnych dodatków.

Kawa rozpuszczalna czy sypana? Walory zdrowotne i smakowe

Choć podkreślamy, że skład kawy mielonej i tej rozpuszczalnej jest właściwie identyczny, to nie możemy zaprzeczyć, że ich smak i działanie nieznacznie się różnią. Jeśli jednak uznamy, że ziarna kawy mogą mieć działanie prozdrowotne w określonych przypadkach, to dokładnie to samo musimy powiedzieć o kawie instant.

Niektórzy konsumenci małej czarnej traktują ją jak paliwo – ma dawać im kofeinowy zastrzyk energii. Ci kawosze chcieliby pewnie wiedzieć, ile kofeiny ma kawa rozpuszczalna? Otóż zawiera ona mniej substancji stymulujących niż kawa sypana i ma też nieco łagodniejszy smak. Oznacza to, że właściwości pobudzające kawy rozpuszczalnej nie są tak mocne, jak tej naturalnej. Ma to jednak też swoje dobre strony, bo dzięki temu w ciągu dnia możemy wypić więcej filiżanek łagodniejszego napoju, bez obawy o nadużycie kofeiny.

źródło:shutterstock.com

Która z nich jest lepsza dla zdrowia – kawa sypana czy rozpuszczalna?

Intuicja może podpowiadać nam, że im produkt jest mniej przetworzony, tym lepszy jest jego wpływ na nasze zdrowie. W przypadku małej czarnej instynkt może nas jednak mylić. Zbadano bowiem, że kawa rozpuszczalna może zawierać nawet dwukrotnie więcej przeciwutleniaczy niż ta sypana. Substancje te pomagają zwalczać stres oksydacyjny, a co za tym idzie – zmniejszają ryzyko m.in. chorób nowotworowych.

Kawa rozpuszczalna zawiera też więcej składników mineralnych, takich jak cynk, wapń czy magnez. Niestety na liście elementów obecnych w kawie instant znajdują się też metale ciężkie (w wyższym stężeniu niż w kawie sypanej).

Naturalna kawa zawiera nieco więcej składników wpływających negatywnie na poziom cholesterolu we krwi. To działanie małej czarnej można jednak zniwelować, dostosowując sposób parzenia kawy do ziaren. Zalewanie ziaren niezbyt gorącą wodą może zmniejszyć wpływ kawy na podniesienie poziomu cholesterolu.

Pić czy nie pić? Oto jest pytanie!

Wybór rodzaju kawy zależy od indywidualnych preferencji oraz stanu naszego zdrowia. Kawa sypana z pewnością będzie mocniejsza i bardziej aromatyczna. Rozpuszczalna zaś jest bogatsza w minerały i ma dużo łagodniejszy wpływ na nasze zdrowie. Pamiętajmy jednak, że jeśli istnieją u nas wyraźne przeciwwskazania do spożywania tego napoju, prawdopodobnie powinniśmy odstawić zarówno sypaną, jak i rozpuszczalną kawę.

Jeżeli jesteśmy fanami zarówno kawy, jak i dbania o zdrowie, powinniśmy łączyć przyjemne z pożytecznym, zaopatrując się w ten produkt w sprawdzonych palarniach, takich jak Tommy Cafe. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że otrzymujemy kawę najwyższej jakości i co za tym idzie, najlepszy dla naszego zdrowia.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze