Tarta kawowa z owocami
   2021-05-25 22:00:00     Home

Nic nie smakuje tak dobrze jak tarta! A tarta z kawowym kremem i sezonowymi owocami? To musi być niebo w gębie! Aromatyczny zapach i smak kawy wraz z owocami to perfekcyjnie dobrane składniki, które wzorowo sprawdzą się na niejedną okazję. Sprawdź nasz przepis na tartę kawową z owocami.

Składniki na spód:

  • 115 g masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 80 g wody

Składniki na krem kawowy:

  • 125 g espresso Momento Tommy Cafe
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 500 ml śmietanki 36 % tł.
  • 230 g mascarpone
  • 60 g cukru pudru
  • 500 g świeżych owoców

Sposób przygotowania

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Dodaj pokrojone na małą kosteczkę schłodzone masło i rozcierając w palcach, połącz składniki.
  2. Następnie dolewaj stopniowo wodę i zagnieć szybko gładkie ciasto. Formę wysmaruj odrobiną masła, rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
  3. Wyłóż nim formę i na godzinę wsadź do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 180°C, a ciasto nakłuj widelcem.
  4. Wierzch przykryj papierem do pieczenia i dołóż obciążnik, np. w postaci grochu.
  5. Piecz przez około 15-18 minut, następnie zdejmij obciążenie i piecz ciasto jeszcze przez kolejne 4-5 minut, aż spód lekko się podpiecze.
  6. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Następnie przygotuj krem.
  7. W tym celu zaparz kawę. Gdy przestygnie, zalej nią żelatynę i wymieszaj. Odstaw do napęcznienia. Śmietankę oraz mascarpone ubij na puszysty krem.
  8. Kolejno podgrzewaj kawę z żelatyną, aż całkowicie się rozpuści, ale nie zagotuje. Dodaj cukier puder i wymieszaj całość.
  9. Do masy z kawą dodaj 3-4 łyżki śmietanki, następnie połącz z pozostałą częścią ubitej śmietanki.
  10. Gotowy krem przełóż na spód. Udekorować świeżymi owocami i schładzać w lodówce.

Wskazówka: Krem możesz przełożyć do rękawa cukierniczego lub wyłożyć za pomocą łyżki.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze