Kawa, choć powszechnie znana głównie jako dodatek do słodkich deserów, doskonale sprawdza się również w nieco bardziej wytrawnym wydaniu – jako przyprawa do mięsa. Co powiecie na karkówkę, boczek, a może wieprzowinę w zupełnie nowej odsłonie? Przedstawiamy przepis na kawową marynatę do mięsa z grilla, która bogactwem smaku zachwyci nawet największych kawowych sceptyków!
Składniki:
- 80 ml kawy Etiopia Sidamo
- 3 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżeczki sosu Sriracha – lub mielonej papryczki chili
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki marynaty wymieszaj. Mięso na grilla umyj, osusz i zalej marynatą.
- Włóż do szczelnie zamkniętego naczynia i wsadź do lodówki. Marynuj przez minimum 3-4 godziny. Przed grillowaniem wyjmij mięso co najmniej 2 godziny wcześniej, by osiągnęło temperaturę pokojową.
- Grilluj z obu stron i podawaj z ulubionymi dodatkami. Marynatę możesz przygotować, a później przechowywać przez 2-3 dni w lodówce.