Kawowa marynata do mięsa na grilla
   2021-06-08 22:00:00     PRZEPISY

Kawa, choć powszechnie znana głównie jako dodatek do słodkich deserów, doskonale sprawdza się również w nieco bardziej wytrawnym wydaniu – jako przyprawa do mięsa. Co powiecie na karkówkę, boczek, a może wieprzowinę w zupełnie nowej odsłonie? Przedstawiamy przepis na kawową marynatę do mięsa z grilla, która bogactwem smaku zachwyci nawet największych kawowych sceptyków!

Składniki:

  • 80 ml kawy Etiopia Sidamo
  • 3 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki sosu Sriracha – lub mielonej papryczki chili

 Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj. Mięso na grilla umyj, osusz i zalej marynatą.
  2. Włóż do szczelnie zamkniętego naczynia i wsadź do lodówki. Marynuj przez minimum 3-4 godziny. Przed grillowaniem wyjmij mięso co najmniej 2 godziny wcześniej, by osiągnęło temperaturę pokojową.
  3. Grilluj z obu stron i podawaj z ulubionymi dodatkami. Marynatę możesz przygotować, a później przechowywać przez 2-3 dni w lodówce.       

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze