Kawowa marynata do mięsa na grilla – PRZEPIS | Tommy Cafe - TOMMYCAFE blog - wszystko kawie i herbacie
Kawowa marynata do mięsa na grilla

Kawowa marynata do mięsa na grilla

Utworzony 2021-06-09 przez Redakcja Główna, KAWA, PRZEPISY 0 441

Kawa, choć powszechnie znana głównie jako dodatek do słodkich deserów, doskonale sprawdza się również w nieco bardziej wytrawnym wydaniu – jako przyprawa do mięsa. Co powiecie na karkówkę, boczek, a może wieprzowinę w zupełnie nowej odsłonie? Przedstawiamy przepis na kawową marynatę do mięsa z grilla, która bogactwem smaku zachwyci nawet największych kawowych sceptyków!

Składniki:

  • 80 ml kawy Etiopia Sidamo
  • 3 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki sosu Sriracha – lub mielonej papryczki chili

 Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj. Mięso na grilla umyj, osusz i zalej marynatą.
  2. Włóż do szczelnie zamkniętego naczynia i wsadź do lodówki. Marynuj przez minimum 3-4 godziny. Przed grillowaniem wyjmij mięso co najmniej 2 godziny wcześniej, by osiągnęło temperaturę pokojową.
  3. Grilluj z obu stron i podawaj z ulubionymi dodatkami. Marynatę możesz przygotować, a później przechowywać przez 2-3 dni w lodówce.       

Napisz komentarzZostaw odpowiedź

Poprzedni
Następny

Koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
150,00 zł Do darmowej wysyłki brakuje Ci
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Ulubione

Brak produktów

Zobacz ulubione

Produkt dodano do koszyka
Ilość:
Razem:
W koszyku znajduje się: 0 prod. W koszyku znajduje się: 0 prod.
Wysyłka: Do ustalenia
Do darmowej wysyłki brakuje Ci: 150,00 zł
Wartość produktów:
Razem:
Kontynuuj zakupy Idź do koszyka