Puszyste i mocno kawowe drożdżówki z dodatkiem budyniu oraz sezonowych owoców, to spełnienie marzeń każdego wielbiciela słodkości. Idealnie sprawdzą się jako słodkie śniadanie albo deser, który można zaserwować do filiżanki małej czarnej. Drożdżowe bułeczki z powodzeniem można zabrać również w trasę – na wycieczkę lub na piknik. Są proste w przygotowaniu i niebiańsko pyszne w smaku! Zobacz, jak je przygotować.
Składniki:
- 1 budyń śmietankowy
- 350 ml mleka
- 100 ml kawy Indie Monsooned Malabar AA
- 4 łyżeczki cukru
- 485 g mąki
- 7 g drożdży instant
- 10 g kakao
- 5 g zmielonej kawy Indie Monsooned Malabar AA
- 50 g cukru
- 250 ml mleka
- 120 ml oleju
- 2 jajka (M)
- 250 g owoców (rabarbar + truskawki)
- 120 g mąki
- 70 g masła
- 60 g cukru
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- W rondlu o grubym dnie podgrzej 200 ml mleka oraz kawę. W pozostałej ilości mleka rozmieszaj proszek budyniowy oraz cukier.
- Wlej mieszankę do garnka i zagotuj, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnie. Odstaw do wystygnięcia.
- Mąkę, drożdże, cukier, kakao oraz kawę wymieszaj w misce. Mleko lekko podgrzej i wymieszaj z olejem i jajkami. Dodaj do suchych składników i zagnieć gładkie ciasto.
- Odstaw pod przykryciem na około 60 minut, aż ciasto podwoi objętość.
- Następnie podziel na 12 kulek, każdą z nich rozpłaszcz na środku. Bułeczki ułóż na dwóch dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 minut.
- Owoce pokrój na mniejsze kawałki. W miseczce rozmieszaj jedno jajko. Z masła oraz mąki i cukru zagnieć kruszonkę.
- Wyrośnięte bułeczki, ponownie lekko ugnieć w środku, do zagłębienia nakładaj budyń. Brzegi rozsmaruj roztrzepanym jajkiem. Następnie ułóż kilka owoców i całość posyp kruszonką.
- Piecz przez około 15 minut w 180 C.