Drożdżówki kawowe z budyniem i owocami
   2021-06-22 22:00:00     PRZEPISY

Puszyste i mocno kawowe drożdżówki z dodatkiem budyniu oraz sezonowych owoców, to spełnienie marzeń każdego wielbiciela słodkości. Idealnie sprawdzą się jako słodkie śniadanie albo deser, który można zaserwować do filiżanki małej czarnej. Drożdżowe bułeczki z powodzeniem można zabrać również w trasę – na wycieczkę lub na piknik. Są proste w przygotowaniu i niebiańsko pyszne w smaku! Zobacz, jak je przygotować.

Składniki:

  • 485 g mąki
  • 7 g drożdży instant
  • 10 g kakao
  • 5 g zmielonej kawy Indie Monsooned Malabar AA
  • 50 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 120 ml oleju
  • 2 jajka (M) 
  • 250 g owoców (rabarbar + truskawki)
  • 120 g mąki
  • 70 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. W rondlu o grubym dnie podgrzej 200 ml mleka oraz kawę. W pozostałej ilości mleka rozmieszaj proszek budyniowy oraz cukier.
  2. Wlej mieszankę do garnka i zagotuj, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnie. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Mąkę, drożdże, cukier, kakao oraz kawę wymieszaj w misce. Mleko lekko podgrzej i wymieszaj z olejem i jajkami. Dodaj do suchych składników i zagnieć gładkie ciasto.
  4. Odstaw pod przykryciem na około 60 minut, aż ciasto podwoi objętość.
  5. Następnie podziel na 12 kulek, każdą z nich rozpłaszcz na środku. Bułeczki ułóż na dwóch dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 minut.
  6. Owoce pokrój na mniejsze kawałki. W miseczce rozmieszaj jedno jajko. Z masła oraz mąki i cukru zagnieć kruszonkę.
  7. Wyrośnięte bułeczki, ponownie lekko ugnieć w środku, do zagłębienia nakładaj budyń. Brzegi rozsmaruj roztrzepanym jajkiem. Następnie ułóż kilka owoców i całość posyp kruszonką.
  8. Piecz przez około 15 minut w 180 C.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze