Jaka jest różnica pomiędzy kawą jasno paloną, średnio paloną, a mocno paloną?
   2018-08-20 22:00:00     KAWA

Kawy jasno palone najwierniej oddają nuty smakowe kawy.

Kawy jasno palone mają jasnobrązowy kolor i brak olejków eterycznych na wypalonych ziarnach. Kawa palona w ten sposób ma największy poziom kwasowości. Należy tutaj wyjaśnić, że kwasowość jest cechą naturalną i pożądaną w kawie. Można to porównać do kwasowości owoców np. jabłka czy wiśni. Kwasowości kawy nie należy mylić z kwaśnością kawy. Kawa kwaśna jest wynikiem złego wypalenia, wadliwego ziarna lub złego sposobu zaparzania. W kawach jasno palonych najłatwiej można rozpoznać kraj jej pochodzenia. Można także w niej wyczuć dużo nut smakowych, dlatego kawy jasno palone używane są do cup tastingu. Jasne palenie w slangu roasterów określane jest też następującymi słowami: Half City, Light City, New England lub Cinnamon roast.

Kawy średnio palone posiadają zbalansowany poziom kwasowości.

Kawy średnio palone mają kolor nieco ciemniejszy od kaw palonych jasno i wyglądają dużo ładniej. Jest to standardowy poziom wypalania kaw w naszej palarni. Na kawach wypalanych w ten sposób mogą pojawiać się kropelki olejków eterycznych. W tym stopniu wypalania naturalny smak kawy jest mocniejszy tworząc idealny balans pomiędzy kwasowością, a nutami smakowymi danej odmiany. W dalszym ciągu można wyczuć oryginalny aromat kawy, jednak dzięki dłuższemu procesowi wypalania kawa uzyskuje głębie smaku. Średnie palenie w slangu roasterów określane jest też następującymi słowami: City, Breakfast, Regular i American roast.

Kawy ciemno palone mają bogatszy smak, ale są bardziej gorzkie.

Ziarna kaw ciemno palonych są ciemnobrązowe, a czasem nawet prawie czarne. Kolor można porównać do koloru gorzkiej czekolady. Zazwyczaj na kawie można zauważyć kropelki olejków eterycznych. Ciemne palenie kawy nadaje jej gorzkawy, czekoladowy smak. W porównaniu do kaw jasno palonych oryginalne nuty smakowe kawy zastępowane są głębią uzyskaną poprzez wypalanie. Ponieważ podczas tego sposobu palenia oryginalne nuty smakowe kawy w dużym stopniu zanikają, ciężko określić pochodzenie danej kawy. Kawa ciemno palona była i jest bardzo popularna w Europie. Inne określenia tego sposobu wypalania kawy to: Continental, Italian, French i Spanish roast. Kawa pod espresso jest zazwyczaj ciemno palona i ma dosyć gorzki smak. To dlatego espresso stało się bazą dla kaw z dużą ilością cukru i mleka np. Latte. Poziom wypalania kawy jest w dużej mierze sprawą indywidualną i najlepiej go osobiście testować. Każdy stopień wpływa na końcowy smak kawy. Wiedząc jaki stopień wypalania kawy Państwo preferują specjaliści z Tommy Cafe mogą zaproponować Państwu nowe kawy, które mogą być początkiem fascynującej podróży w świecie kawowych doznań.   

Chcesz spróbować kawy jasno palonej? Znajdziesz ją tutaj.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze