3 propozycje podania kawy
   2022-12-13 23:00:00     Home

Jesteś początkującym entuzjastą kawy i szukasz sposobu, aby się do niej przekonać? A może jesteś już zaawansowanym znawcą tego napoju, jego różnych odmian i szukasz przełamania konwenansów? W każdym z tych przypadków pomogą Ci poniższe przepisy, które przekonają Cię do kawy bądź ją urozmaicą!

Gdy zima za oknem…

Wychodzimy z dwiema propozycjami, aromatycznych kaw – piernikową oraz spice latte. Obydwa warianty wnoszą smaki świąteczno – zimowe. Chcąc uzyskać kawę piernikową, wystarczy wyposażyć się w przyprawę do piernika i prawdziwe kakao. Zima kojarzy nam się z pierniczkami korzennymi, które pachną imbirem, cynamonem i często kardamonem – powyższa propozycja, to łatwy przepis na wniesienie w naszą kawę prawdziwego ducha Świąt! Posiekaj czekoladę na wiórki, wsyp na wierzch filiżanki i voila!

Spice latte kojarzy się co prawda bardziej z jesiennymi klimatami, ale dzięki swojemu słodkiemu, cynamonowo – dyniowemu aromatowi, świetnie odnajduje się także w świątecznym okresie. Dla miłośników dyniowej słodyczy oto prosty przepis: wystarczy szczypta cynamonu oraz 3 łyżki syropu dyniowego do Twojej kawy z mlekiem. Ważne, aby pamiętać, że syrop najlepiej jest dać na dno naszej wysokiej szklanki!

Kawy smakowe

Kawy smakowe są świetną alternatywą dla tych, którzy szukają urozmaicenia, jak i sposobu przełamania się z kawowymi smakami. W ofercie TommyCafe znajdziesz całą gamę aromatów, które stworzyły szereg niezawodnych kaw smakowych. Począwszy od tych orzeźwiających, które wpłyną na dobry początek dnia, kończąc na słodszych odsłonach - karmel, mleczna czekolada, belgijskie praliny – które umilą popołudniowy relaks po pracy.

Nietuzinkowe połączenia

Lubisz niebanalne połączenia, a przełamywanie smaków w kuchni to Twoja specjalność? W takim razie kawa z borówką, rozmarynem i białą czekoladą jest dla Ciebie! Tak, jak w wielu innych przepisach na niebanalną, choć ciekawą kawę – niewiele trzeba. Wystarczy, że przygotujesz 2 łyżki borówek, kilka igieł rozmarynu i 3 kostki białej czekolady. Tak przygotowany kubek, zalej szklanką swojego ulubione espresso i gotowe! Dzięki takiej kombinacji smaków zaskoczysz niejednego gościa! Warto jeszcze pomyśleć o dodatkach na podstawkę obok kubka – dodatkowa kostka czekolady z pewną dopieści podniebienie każdego.

Prosto, ale skutecznie

Dla tych, którzy nie są fanami kuchennych rewolucji, mamy proste i sprawdzone rozwiązania. Jeżeli chcesz nadać swojej kawie nowego smaku, wypróbuj syropy do kawy — rynek przedstawia szeroką ofertę syropów, zaczynając od tych klasycznych, jak truskawka czy malina, kończąc na bardziej zaawansowanych — takich jak korzenne czy smak masła orzechowego. Wystarczy wylać do szklanki 2/3 łyżki naszego ulubionego syropu — i kawa od razu zyskuje inny smak! Atypowym patentem jest rozpuszczenie czekolady w kubku, pod wpływem temperatury kawy. Osłodzi ona napój i nada nieco „lżejszego aromatu”. Dla lubiących eksperymenty, świetną alternatywą jest także dodanie przypraw – mieszanie smaków takich, jak anyż, przyprawa korzenna, cynamon czy wanilia, to genialna próba odkrycia nowych aromatów kawy!

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze