Plantacja kawy w domu? - TOMMYCAFE blog - wszystko kawie i herbacie
Plantacja kawy w domu?

Plantacja kawy w domu?

Utworzony 2020-09-22 przez Damian Krzywoń Główna, KAWA 0 1400

Coffea arabica – namiastka plantacji we własnym domu 

O kawowcu słów kilka.

Coffea arabica należy do grupy roślin, które swoje istnienie w mieszkaniach zawdzięczają głównie miłośnikom rzadkich okazów flory. Kawa arabska kojarzy się głównie z rośliną uprawianą na plantacjach dla zbierania owoców kawowca, jednak z powodzeniem można ją hodować w domu jako roślina ozdobna, nierzadko nawet udaje się doprowadzić do jej owocowania. Z punktu widzenia botanicznego Coffea arabica należy do rodziny marzanowatych (Rubiaceae) i w warunkach domowych zazwyczaj osiąga wysokość do półtorej metra.



Pochodzenie. 

Kawa, a co za tym idzie również kawowiec, pochodzi z południowej części Półwyspu Arabskiego (Jemen) i jego sąsiedztwa na kontynencie afrykańskim (Etiopia – kolebka kawy). Kawowiec to łącznie około 50 gatunków krzewów i małych drzew, a od dawien dawna najważniejszym, najpopularniejszym i najbardziej cenionym w świecie gatunkiem jest Coffea arabica, której karłową formę Nana' można bez większego trudu uprawiać w pokoju. Mniej popularną i mniej cenioną jest odmiana Robusta (Coffea canephora).



Charakterystyka. 

Na plantacjach w klimacie tropikalnym kawa rośnie jako krzew wysokości 3-5 m. W ogrodzie botanicznym (w szklarni) może osiągnąć 3 m, zaś w domu odpowiednio pielęgnowane, stare rośliny osiągają do 1,5 metra, czasem 2 m. Zazwyczaj jednak standardowy rozmiar roślin uprawianych w mieszkaniu, początkowo zwykle jednopędowych, wynosi 60-80 cm. Liście pokrywające boczne rozgałęzienia są ciemnozielone, lekko pokarbowane, mają połyskującą powierzchnię i wyrastają po dwa naprzeciw siebie. Kawowiec kwitnie drobnymi, gwiazdkowatymi, pachnącymi kwiatkami o barwie śnieżnobiałej. Przypominają bardzo wyglądem i zapachem kwiaty jaśminu. Wyrastają one z kątów liści na ogół w trzecim lub czwartym roku uprawy (u form karłowych wcześniej). Kwitnienie przypada na okres letni.

Jak uprawiać kawę w warunkach domowych?

                                                                             
Miejsce uprawy. 

Przez cały rok roślina powinna stać w półcieniu – nigdy bezpośrednio na słońcu. Zimą jednak warto zapewnić miejsce nieco jaśniejsze z uwagi na mniejszą ilość słońca i krótszy dzień. Wegetacja i kwitnienie trwają od marca/kwietnia do sierpnia/września. Okres spoczynku przypada między październikiem a lutym i roślina powinna go spędzać w umiarkowanej temperaturze 15-20°C. Temperatura podłoża (powyżej 16-18 C) jest bardziej szkodliwa niż zbyt wysoka temperatura powietrza.


Podlewanie. 

Latem, w okresie wzrostu podlewać należy obficie, uważając by nadmiar wody nie pozostawał na dnie doniczki. Powietrze w tym czasie również powinno być bardziej wilgotne dlatego dobrze jest często zraszać liście.  Zimą w zależności od temperatury pokojowej podlewa się mniej, ale nie dopuszczając do przeschnięcia bryły korzeniowej. Najlepsza będzie woda miękka o pH 4,5.

Nawożenie. 

Między kwietniem a sierpniem nawozimy co tydzień, nawozami bez zawartości wapnia np. nawóz do różaneczników. Później co 2-3 tygodnie.


Przesadzanie. 

Jeśli zajdzie taka konieczność (lub okresowo co dwa lata) roślinę przesadzamy na początku okresu wegetacji do obszernej doniczki. Ziemia powinna być zasobna, próchniczna i przepuszczalna(wskazany dobry drenaż).


Rozmnażanie. 

W uprawie pokojowej najlepiej rozmnażać kawę ze świeżych nasion, które są importowane przez niektóre firmy. Nasiona są podobne kształtem do jagód, owoce zawierają gwarantowane nasiona - są to dojrzałe ziarna kawy zebrane z roślin uprawianych w gorących szklarniach. Rośliny uprawiane w domu na ogół nie wydają żywotnych nasion. Wysiewanie najlepiej robić wiosną, nasiona sieje się grupami po 2-3 w wilgotny piasek o temperaturze 24-26°C. Siewki należy przepikować w zwykłą kompostową ziemię doniczkową. Dopiero latem można roślinę przesadzić do ziemi odpowiedniej dla dorosłych roślin np. do ziemi dla palm. Ważne by podłoże było lekko kwaśne, próchnicze i dobrze przepuszczalne.



Szkodniki. 

Zimą roślina może być atakowana przez szkodniki z rodziny czerwcowatych.

Poza szkodnikami czy chorobami najczęstszymi problemami lub błędami popełnianymi w uprawie są:

- brak żelaza oraz cynku(widać po liściach),

- za suche powietrze,

- przerost bryły korzeniowej,

- podlewanie niewłaściwą wodą.

Aby sobie z tym poradzić najlepiej będzie przesadzić roślinę w nową większą o 6 cm w średnicy doniczkę. Wykorzystać prawidłową kwaśną ziemię, delikatnie (pół dawki letniej) zasilić nawozem, który w swoim składzie ma żelazo, cynk, azot, fosfor i potas. Następnie podlewać ją przynajmniej w ciągu najbliższych 2 miesięcy wodą destylowaną i zraszać 2-3 razy dziennie. Po takich zabiegach roślina powinna się odbudować.

Naszym zdaniem warto udekorować domowe wnętrze tą wdzięczną i uroczą rośliną i mieć przyjemne odczucie, że posiadamy we własnym domu jakiś malutki fragmencik wielkiej kawowej plantacji.

Napisz komentarzZostaw odpowiedź

Poprzedni
Następny

Koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
150,00 zł Do darmowej wysyłki brakuje Ci
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Ulubione

Brak produktów

Zobacz ulubione

Produkt dodano do koszyka
Ilość:
Razem:
W koszyku znajduje się: 0 prod. W koszyku znajduje się: 0 prod.
Wysyłka: Do ustalenia
Do darmowej wysyłki brakuje Ci: 150,00 zł
Wartość produktów:
Razem:
Kontynuuj zakupy Idź do koszyka