przepis na halloween - TOMMYCAFE blog - wszystko kawie i herbacie
Przepis na Halloweenowy deser czekoladowo-kawowy

Przepis na Halloweenowy deser czekoladowo-kawowy

Utworzony 2020-10-30 przez Redakcja Główna, KAWA, PRZEPISY 0 1174

Deser czekoladowo-kawowy na Halloween

Kawa, ciastka i czekolada to przepis na strasznie pyszny deser! Kremowy mus rozpływa się w ustach, a wyjątkowo upiorne doznania gwarantują słodkie dodatki – cukierkowe dynie i żelki w kształcie robaków. Obok takiego deseru nie można przejść obojętnie!

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • 1 budyń czekoladowy
  • 400 ml mleka
  • 100 ml espresso
  • 2-3 łyżki cukru brązowego
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 150 g ciastek czekoladowych (typ markizy, Oreo)
  • 4 ciastka na „nagrobki”
  • żelki do dekoracji
  • czarny pisak spożywczy (lub 2 kostki gorzkiej czekolady)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj 100 ml intensywnego espresso.
  2. Do szklanki wlej 125 ml mleka, wsyp do niego proszek budyniowy i dokładnie wymieszaj. Pozostałą część mleka wlej do garnka z grubym dnem.
  3. Dodaj kawę oraz brązowy cukier, wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy mleko zacznie się gotować, wlej rozmieszany budyń i energicznie mieszaj, aż masa zgęstnieje.
  4. Po ugotowaniu zdejmij z kuchenni. Gdy masa lekko wystygnie, przykryj wierzch folią spożywczą i odstaw do całkowitego schłodzenia.
  5. W tym czasie zblenduj ciastka, aż do momentu, gdy powstanie z nich masa przypominająca jadalną „ziemię”.
  6. Następnie przygotuj ciasteczkowe „nagrobki”. W tym celu przekrój ciastka na pół. Jeśli masz pisak spożywczy – ogrzej go w gorącej wodzie. Gdy ten stanie się miękki, napisz na ciastkach RIP (skrót od angielskiego wyrażenia Rest in Peace, czyli „spoczywaj w pokoju”). Jeśli nie masz pisaka i zamierzasz użyć czekolady, rozpuść ją w kąpieli wodnej i za pomocą wykałaczki wykonaj napis.
  7. Gdy budyń będzie już ostudzony, ubij śmietankę kremówkę na sztywno i dodawaj ją porcjami do budyniu. Całość wymieszaj.
  8. Do szklanek nakładaj warstwami ciasteczkową ziemię oraz krem kawowo-czekoladowy.
  9. Na wierzchu ułóż przygotowane dekoracje z ciastek i żelków.

 

Smacznej (upiornej) zabawy! 

 

Napisz komentarzZostaw odpowiedź

Poprzedni
Następny

Koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
150,00 zł Do darmowej wysyłki brakuje Ci
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Ulubione

Brak produktów

Zobacz ulubione

Produkt dodano do koszyka
Ilość:
Razem:
W koszyku znajduje się: 0 prod. W koszyku znajduje się: 0 prod.
Wysyłka: Do ustalenia
Do darmowej wysyłki brakuje Ci: 150,00 zł
Wartość produktów:
Razem:
Kontynuuj zakupy Idź do koszyka