Jak wybrać dobrą kawę? Prosty poradnik dla początkujących
   2020-12-06 23:00:00     KAWA

Każda kawa to na pierwszy rzut oka tylko zwykłe, ciemnobrązowe ziarna. Otóż nic bardziej mylnego. Biorąc do ręki odpowiedniego rodzaju produkty, uzbrojeni w wiedzę, będziemy wiedzieć, czego unikać, a na co zwracać uwagę przy wyborze kawy idealnej dla siebie.

Jedno z najczęściej zadawanych przez początkujących kawoszy pytań brzmi: jaka kawa jest najlepsza? Niestety nie ma na nie uniwersalnej odpowiedzi. Możemy jednak poszukać kawy idealnej, a ten artykuł uzbroi w niezbędne do tego informacje.

Kawa dla początkujących – kilka prostych zasad

Jeśli zastanawiasz się nad tym, jaka kawa będzie dla Ciebie najlepsza, warto pamiętać o sprawdzeniu kilku istotnych informacji na jej temat.

Pochodzenie kawy

Ziarna rosnące w Ameryce Środkowej będą smakowały owocowo, więc będzie je wyróżniała delikatna kwaskowość. Będą jednak wciąż subtelne dla podniebienia. Kawy z Ameryki Południowej zaskakują z kolei słodkością, gęstością i posmakiem karmelu lub miodu. Wybierając kawy z regionów afrykańskich, masz pewność, że znajdziesz w nich nuty kwiatowe, a nawet smak jagód oraz czerwonych owoców. Ziarna pochodzące z Azji charakteryzują się drzewnymi i ziemnymi nutami – tym samym posiadając niską kwasowość.

Skład

Najpopularniejszymi gatunkami kawy są Arabica i Robusta. Różnice między nimi są banalne do zapamiętania. Arabica ma delikatny smak i niską kwasowość – można ją znaleźć w większości kawiarni. Robusta to z kolei ziarna hodowane w ostrzejszym klimacie, z mniejszą dostępnością wody. Przez to kawa prezentuje bardziej kwaśny i momentami gorzki smak. Jaka kawa będzie najlepsza? Wybierz po prostu te cechy, które Ci odpowiadają.

Stopień palenia kawy

Jaka jest różnica pomiędzy kawą paloną jasno, średnio i mocno? Kawa palona jasno przeznaczona jest do przelewowych metod parzenia – w zależności od wybranego akcesorium. Kawy palone mocniej to te, które można zaparzyć w klasycznej kawiarce, french pressie czy w ekspresie ciśnieniowym. Metoda palenia kawy pozwala wydobyć z niej także więcej „mocy”, czyli naszej ukochanej kofeiny.

Termin ważności

Ostatnią rzeczą, o której musisz pamiętać, zadając sobie pytanie dotyczące wyboru odpowiedniej kawy, to data jej palenia i data przydatności do spożycia. Każda kawa smakuje idealnie do trzech miesięcy po dacie wypalenia. Do sześciu miesięcy wciąż jest bardzo smaczna. Lecz już po tym czasie owszem, da się ją wypić, ale z upływem każdego tygodnia będzie traciła swoje walory smakowe oraz zapachowe.

Jeśli zastanawiasz się, jak rozpoznać kawę dobrej jakości, zapraszamy do lektury tego artkułu.

źródło: shutterstock.com

Jaką kawę wybrać?

Najlepsza kawa ziarnista dla początkujących, to taka, która pozwoli zapoznać się z różnymi paletami smaków jednocześnie. Warto więc nieco poeksperymentować. Na początek przygody możesz wybrać kawę Kenia AA TOP z asortymentu Tommy Cafe. Średni profil palenia sprawdzi się w większości metod parzenia, a w smaku możesz oczekiwać nut jaśminu, moreli i ziół. Dobrym wyborem dla porównania wrażeń smakowych będą ziarna Indie Monsooned Malabar AA, również od Tommy Cafe. Profil palenia pozostaje taki sam, jak w przypadku wyżej wspomnianych ziaren z Kenii, jednak indyjska kawa zaskoczy Cię smakiem czekolady, przypraw i prażonych orzechów. Niespodzianka! Oba ziarna wyglądają tak samo, lecz po zaparzeniu w filiżance, zachowują się zupełnie inaczej.

Jaka kawa jest najlepsza? Taka, na jaką się zdecydujesz. Po lekturze tego artykułu możesz więc śmiało zacząć przeglądać opakowania z ziarnami – teraz już wiesz, na co zwracać uwagę i czemu się przyglądać, aby poranna filiżanka smakowała dokładnie tak, jak należy.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze