Kawa bezkofeinowa – jak powstaje i kto powinien ją pić?
   2021-01-03 23:00:00     KAWA

Wokół kawy bezkofeinowej narosło wiele mitów dotyczących jej właściwości oraz wpływu na organizm. Niektórzy próbują też odebrać jej prawo do nazywania kawą. Z preferencjami dotyczącymi czarnego napoju jest trochę tak, jak z gustami ludzkimi w ogóle – każdy ma swój własny. Uzupełnij swoją wiedzę na temat kawy bezkofeinowej i świadomie decyduj o zakupie konkretnych ziaren.

Jak powstaje kawa bezkofeinowa?

Choć nazwa kawa bezkofeinowa sugeruje, że jest to napój niezawierający pobudzającego związku, to w istocie zawiera śladowe ilości tego naturalnego stymulantu. Dopuszczająca norma związku kofeiny to 0,1 g na 100 g ziaren kawy. Taka dawka sprawia, że działanie kofeiny jest praktycznie nieodczuwalne. Chcesz wiedzieć, jakie rodzaje zawierają jej najwięcej? Koniecznie przeczytaj ten artykuł. Bazę do napoju pozbawionego związku energetyzującego otrzymuje się w wyniku tzw. procesu dekofeinizacji. By uzyskać zamierzony efekt i przy okazji nie utracić charakterystycznych walorów smakowych oraz zapachowych, stosuje się metody dekofeinizacji z użyciem wody, dwutlenku węgla czy bezpiecznych rozpuszczalników.

Korzyści płynące z picia kawy bezkofeinowej

Każdy szanujący się amator kawy powinien wiedzieć, że proces ekstrakcji kofeiny nie pozbawia ziaren ich specyficznych właściwości. Jedyną odczuwalną różnicą jest łagodniejsza skala charakterystycznych atrybutów. Dotychczasowa intensywna kwasowość czy goryczka, zostaje zastąpiona delikatnym posmakiem i nieco jaśniejszym kolorem samego napoju. Czy kawa bezkofeinowa jest całkowicie bezpieczna i zdrowa? Zdecydowanie tak! A przy okazji niezmiennie jest główną atrakcją spotkań towarzyskich lub bardziej oficjalnych, a także przerw w trakcie dnia. Świetne walory smakowe oraz nieustająca radość z picia kawy to argumenty, które zdecydowanie przemawiają za wyborem ziaren pozbawionych kofeiny. Wolisz mieloną lub ziarnistą? Wybierz spośród dostępnych kaw bezkofeinowych od Tommy Cafe: Arabica mielona oraz Arabica ziarnista.

Kawa z oferty Tommy Cafe

Warto wspomnieć również o dobroczynnym działaniu składników aktywnych kawy na nasze zdrowie i urodę. Zawartość antyoksydantów, a także wielu minerałów pozytywnie wpływa na samopoczucie regularnie spożywających napój bogów.

Dla kogo kawa bezkofeinowa?

Kawa bez kofeiny polecana jest wszystkim tym, którzy wysoko cenią sobie walory smakowe, lecz ze względów zdrowotnych nie mogą pić napojów pobudzających. Jest bowiem spora grupa problemów ze zdrowiem, której posiadaczom rekomenduje się zastąpienie tradycyjnej kawy tą bezkofeinową. Z pewnością do tej grupy należą m.in. osoby cierpiące na bezsenność, schorzenia serca czy nerek, a także osoby mające kłopoty z opanowaniem stanów emocjonalnych. Dodatkowo kobietom karmiącym piersią rekomenduje się picie kawy bezkofeinowej jako zamiennika z mniejszą zawartością substancji aktywnych. Również amatorzy przyjacielskich spotkań przy kawie i pauz w pracy umilonych charakterystyczną orzechową wonią nie będą zawiedzeni. Nieco mniej intensywny poziom goryczki czy kwasowości w kawie bezkofeinowej przypadnie do gustu zwolennikom łagodności.

A kto nie powinien pić kawy bezkofeinowej? Zdecydowanie osoby, które wyłącznie chcą dodać sobie energii za pomocą napoju lub liczą na mocną goryczkę czy kwasowość ziaren.

Z pełnym przekonaniem można stwierdzić, że ziarna kawowca pozbawione substancji aktywnych to nadal aromatyczna i łechcąca zmysły baza szlachetnego napoju. Jeśli wciąż nie masz pewności, że kawa bezkofeinowa dalej jest kawą, koniecznie przeczytaj artykuł na naszym blogu o tym, czy kawa bezkofeinowa nadal jest kawą.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze