
Nie można wyobrazić sobie bardziej włoskiego deseru niż panna cotta z dodatkiem kawy! Przedstawiamy przepis na słodki deser, który z pewnością znajdzie wielu zwolenników. Kluczem do pysznej, kawowej panna cotty jest doskonałe espresso. Nie lubisz zbyt słodkich deserów? Mówisz – masz! By przełamać słodycz deseru, całość oblejemy pysznym wiśniowym musem. Zobacz nasz przepis i dowiedz się, jak krok po kroku przygotować wyjątkową panna cottę!
Składniki:
- 100 ml espresso Essenza Tre Cafe
- 300 ml śmietany 30 % tł.
- 100 ml mleka
- 50 g cukru trzcinowego
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki ciepłej wody
Owocowa polewa:
- 1,5 szklanka kompotu wiśniowego z owocami
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania
- W małym naczyniu zalej żelatynę letnią wodą i wymieszaj. Do garnka wlej śmietankę, mleko oraz cukier. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając.
- Zdejmij z kuchenki, dodaj świeżo zaparzone espresso, a gdy masa lekko przestygnie, dodaj żelatynę i wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
- Przelej do foremek i włóż do lodówki. Pozostaw na 3-4 godziny, najlepiej na całą noc. W tym czasie przygotuj mus wiśniowy. Kilka wiśni odłóż do dekoracji.
- Do rondla wlej kompot z owocami, dodaj cukier oraz sok z cytryny i gotuj przez kilka minut, aż odparuje nadmiar wody.
- Następnie zblenduj całość na gładki mus.
- Gdy panna cotta kawowa stężeje, wyjmij ją z formy. Możesz zanurzyć ją na kilka sekund w gorącej wodzie. Przed podaniem polej musem i udekoruj wiśniami.
Wskazówka: W sezonie letnim użyj świeżych owoców, możesz użyć również porzeczek lub malin.