Aromatyczna babka kawowa to idealny pomysł na Wielkanocny stół. Prosta i szybka w przygotowaniu posmakuje nie tylko fanom kawy, ale również osobom, które na co dzień nie rozsmakowują się w małej czarnej. Babka jest pyszna i przede wszystkim uniwersalna, dlatego idealnie sprawdzi się nie tylko na Święta, ale również na inne okazje.
Składniki na ciasto:
- 200 g masła
- 175 g cukru
- 5 jajek
- 100 ml kawy Intenso TreCaffe
- 190 g mąki pszennej typ. 450
- 100 g prażonych orzechów laskowych + garść do dekoracji
- 10 g kakao
- szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Polewa:
- 80 g czekolady
- 2 łyżki espresso
- 2 łyżki śmietany 36 % tł.
- Śmietanki 36 % tł.
Sposób przygotowania
- Przygotuj formę, wysmaruj ja dokładnie masłem i oprósz mąką. Miękkie masło utrzyj z cukrem, aż powstanie puszysta jasna masa.
- Dodawaj do niej pojedynczo jajka, ubijając cały czas. Orzechy zmiel i wymieszaj z mąką oraz proszkiem do pieczenia.
- Sokiem z cytryny zalej sodę i dodaj do masy jajecznej. Dodaj suche składniki i wymieszaj wstępnie, na koniec dodaj kawę.
- Przelej ciasto do formy, piecz przez około 55 minut w temp. 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, następnie odwróć formę, wyciągając ciasto na kratkę, pozostaw do wystudzenia.
- Przygotuj polewę. W tym celu rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę wraz z kawą i śmietanką.
- Gotową polewą udekoruj ciasto. Wierzch posyp posiekanymi orzechami laskowymi.
Wskazówka: Polewę możesz przygotować z dowolnej ulubionej czekolady, np. białej lub mlecznej.