Wielkanocna babka kawowa
   2021-03-14 23:00:00     KAWA

Aromatyczna babka kawowa to idealny pomysł na Wielkanocny stół. Prosta i szybka w przygotowaniu posmakuje nie tylko fanom kawy, ale również osobom, które na co dzień nie rozsmakowują się w małej czarnej. Babka jest pyszna i przede wszystkim uniwersalna, dlatego idealnie sprawdzi się nie tylko na Święta, ale również na inne okazje.

Składniki na ciasto:

  • 200 g masła
  • 175 g cukru
  • 5 jajek
  • 100 ml kawy Intenso TreCaffe
  • 190 g mąki pszennej typ. 450
  • 100 g prażonych orzechów laskowych + garść do dekoracji
  • 10 g kakao
  • szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Polewa:

  • 80 g czekolady
  • 2 łyżki espresso
  • 2 łyżki śmietany 36 % tł.
  • Śmietanki 36 % tł.            

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj formę, wysmaruj ja dokładnie masłem i oprósz mąką. Miękkie masło utrzyj z cukrem, aż powstanie puszysta jasna masa.
  2. Dodawaj do niej pojedynczo jajka, ubijając cały czas. Orzechy zmiel i wymieszaj z mąką oraz proszkiem do pieczenia.
  3. Sokiem z cytryny zalej sodę i dodaj do masy jajecznej. Dodaj suche składniki i wymieszaj wstępnie, na koniec dodaj kawę.
  4. Przelej ciasto do formy, piecz przez około 55 minut w temp. 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, następnie odwróć formę, wyciągając ciasto na kratkę, pozostaw do wystudzenia.
  5. Przygotuj polewę. W tym celu rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę wraz z kawą i śmietanką.
  6. Gotową polewą udekoruj ciasto. Wierzch posyp posiekanymi orzechami laskowymi. 

Wskazówka: Polewę możesz przygotować z dowolnej ulubionej czekolady, np. białej lub mlecznej.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze