- Nowość


(115,50 zł kg)
W 1840 roku Brytyjczycy założyli w Indiach pierwsze komercyjne plantacje kawy. Tropikalny klimat, słoneczne stoki, obfite opady i żyzna gleba sprzyjają uprawom. Obecnie Indie zajmują piąte miejsce wśród światowych producentów kawy, ustępując Brazylii, Kolumbii, Meksykowi i Etiopii, oferując wyjątkowe ziarna.
Kawa Indie Monsooned Malabar to wyjątkowy smak i aromat, będące efektem unikalnego procesu obróbki ziaren, zwanego „monsunowaniem”. Tradycja kawy w Indiach sięga 1840 roku, kiedy Brytyjczycy założyli pierwsze komercyjne plantacje. Tropikalny klimat, słoneczne stoki, obfite opady i gleba bogata w minerały tworzą idealne warunki dla uprawy kawowców.
Dzięki tym wyjątkowym warunkom naturalnym Indie stały się jednym z czołowych producentów kawy na świecie, zajmując piąte miejsce w globalnym rankingu, za Brazylią, Kolumbią, Meksykiem i Etiopią. Kawa Monsooned Malabar, pochodząca z regionu Malabar, wyróżnia się łagodnym, pełnym smakiem oraz wyraźnymi nutami orzechów, czekolady i przypraw, co czyni ją doskonałym wyborem zarówno do espresso, jak i kaw mlecznych.
To idealna propozycja dla miłośników nietuzinkowych smaków, która przeniesie Cię w egzotyczny klimat Indii, łącząc tradycję i wyjątkową jakość w każdej filiżance.
Więcej o kawach z AZJI przeczytasz TUTAJ.
Kraj pochodzenia: Indie
Region: Karnataka, Whestern Ghats
Zbiory: listopad - luty
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1200 - 1500 m n.p.m.
Profil palenia: średni
Smak: ziemisty, dymny, z aromatem cygar
Aromat: czekolada, prażone orzechy
Body: pełne
Kwasowość: niska
Kawa Indie Monsooned Malabar świetnie sprawdzi się w ekspresie przelewowym, ekspresie ciśnieniowym, chemexie i french pressie.
Metoda zaparzania zależy od indywidualnych preferencji, każda z kaw Tommy Cafe nada się zarówno do tradycyjnych jak i alternatywnych metod zaparzania.
Składniki:
100% kawa Arabica ziarnista
Wszystkie kawy TOMMY CAFE są świeżo palone. Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata.
Pamiętaj, aby otwartą kawę zawsze przechowywać szczelnie zamkniętą w ciemnym i suchym miejscu.