


(129,00 zł kg)
Etiopia Yirgacheffe to 100% Arabica z południowej Etiopii, uprawiana na wysokości 1800–2200 m n.p.m. Charakteryzuje kwiatowo-cytrusowy aromatem oraz delikatnym smakiem cytrusów i jagód tworzą wyjątkową kompozycję. Średnia kwasowość i body sprawiają, że ta kawa najlepiej smakować będzie zaparzana metodami przelewowymi, ekspresach automatycznych i tradycyjnej „zalewajce”.
Etiopia Yirgacheffe 1 kg, ziarnista
Zapraszamy w podróż do serca Etiopii, kolebki kawy, gdzie w regionie Yirgacheffe rodzi się jedna z najbardziej cenionych i charakterystycznych Arabik na świecie. Kawa Etiopia Yirgacheffe, którą z dumą prezentujemy w Tommy Cafe, to synonim wyjątkowej złożoności, cytrusowej świeżości i głębokiej tradycji etiopskich plantacji. Świeżo wypalona w naszej palarni, aby dostarczyć Ci niezapomnianych doznań.
Pochodzenie: Region Yirgacheffe, położony na wysokich płaskowyżach południowej Etiopii (zazwyczaj 1800-2200 m n.p.m.), słynie z idealnych warunków do uprawy kawy. Tutejsze krzewy, często dziko rosnące lub uprawiane w małych, rodzinnych ogródkach, to zazwyczaj lokalne odmiany botaniczne określane jako "Heirloom". To właśnie one, w połączeniu z żyzną glebą i specyficznym mikroklimatem, dają ziarna o wyjątkowej jakości.
Specyfika kawy:
*kawa rekomendowana do przelewu, idealnie nadaje się także do innych metod zaparzania. Dzięki średniemu profilowi palenia zachowuje pełnię smaku i aromatu zarówno w ekspresach automatycznych, ale także podczas tradycyjnego parzenia metodą ”zalewajki”. To idealny wybór dla tych, którzy cenią sobie uniwersalność i chcą cieszyć się świetną kawą niezależnie od metody zaparzania.
Składniki: 100% Arabica, ziarnista
Zamów świeżo paloną Etiopię Yirgacheffe z Tommy Cafe i pozwól sobie na chwilę kawowej przyjemności prosto z Afryki!