Aeropress Aerobie
(153,05 zł szt.)
- Aeropress firmy Aerobie to:
- ręczny ekspres do kawy, który łączy w sobie najlepsze cechy kawy z klasycznego French Pressa oraz espresso.
- bardzo prosty w obsłudze, a przy tym niesłychanie praktyczny
Aeropress jest ręcznym ekspresem, który służy do zaparzania kawy, łączy zalety metody ciśnieniowej i filtrowej, co pozwala na regulowanie wielu czynników jak grubość mielenia kawy, ilość wody, temperatura wody, czas parzenia. Można zatem stwierdzić, że Aeropress jest urządzeniem do eksperymentów na kawie:) Aeropress został stworzony w 2005 roku przez Kanadyjczyka, cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem wśród kawoszy amatorów jak i wśród profesjonalistów.
Jego największe zalety:
- zbudowany z lekkiego i wytrzymałego materiału, który pozwala zabrać urządzenie gdziekolwiek chcemy.
- Idealny jeśli chcemy wydobyć to co najlepsze w kawie. Osiągane efekty przekraczają najśmielsze oczekiwania, jeśli chodzi o smak i aromat.
W skład zestawu wchodzą:
- Aeropress złożony z tuby, sitka,tłoka i uszczelki.
- 350 filtrów, które dbają o to by kawa w filiżance była pozbawiona fusów i innych zanieczyszczeń. Filtry są w specjalnym plastikowym pojemniku, bu ułatwić ich przechowywanie.
- Mieszadło do kawy.
- Miarkę/łyżkę do kawy.
Jak używać Aeropressu?
- Rozkładamy Aeropress, z tuby wyciągamy tłok i moczymy uszczelkę.
- Do sitka wkładamy filtr i również go moczymy, najlepiej gorącą wodą aby zniwelować papierowy posmak.
- Tłok wkładamy do tuby, tak aby umieszczona była w nim tylko uszczelka. Stawiamy do do góry nogami.
- Do środka za pomocą lejka wsypujemy drobno zmieloną kawę( proporcje są dość indywidualne, średnia to 7-11g na 100 ml wody).
- Zalewamy woda w temperaturze od 88-92 stopni C. Najpierw nalewamy tyle wody by wymieszać wodę z fusami za pomocą dołączonego mieszadełka. Po około minucie dolewamy resztę i zakręcamy sitko wraz z umieszczonym w nim filtrem.
- Obracamy Aeropress i wyciskamy za pomocą siły naszych mięśni kawę do czajniczka lub filiżanki.
- Tadaaam! Kawa zrobiona. Jeśli uważasz , że jest za silna można dolać gorącej wody lub mleka.
Jaką kawę proponujemy?
- Do tej alternatywnej metody zalecamy kawy jasno palone, np. Kenia, Etiopia, Kostaryka.
- Kawa zmielona na tzw. piasek - drobniej niż do Drippera a grubiej niż do tradycyjnego espresso.
Życzymy dobrej zabawy przy poszukiwaniu smaku swojej idealnej kawy.
UWAGA - Aeropress posiada czerwone litery! Nie ma dostępnych na chwilę obecnych innych opcji.
Opinie klientów
Wynalazcja
konstruktor aeropressu nie był Kanadyjczykiem.
5*
Polecam kawę z aeropressu .Próbowałem różnych ale najbardziej smakuje mi kawa Meksyk Maragogype
Świetny sprzęt.
Używam od dłuższego czasu i kawa naprawdę robi wrażenie,
Aeropress
Faktycznie, świetne urządzenie do kawy zamiast french press. MOżna robić kawę zarówno jasno paloną jak i espresso. Też kupiłem w zestawie z kawami już mielonymi i zarówno jasno palona jak i mieszanki espresso smakują świetnie. <br /> Cena jest wyjątkowo niska i bałem się że to podróba ale Aeropress jest jak najbardziej oryginalny.
Aeropress
Świetne urządzenie do parzenia kawy, najczęściej w terenie. Udało mi się kupić w mega promocji w Tommy Cafe z rewelacyjną kawą z Etiopii i Brazyli za 85 zeta. Jeżeli nie ma promocji na stronie to pytajcie na infolini a na pewno coś dorzucą.