
Mała czarna to powszechnie znany napar, uchodzący za źródło cennych składników odżywczych zapobiegających różnorakim chorobom. Kawa od lat jest obiektem badań naukowców na całym świecie — wszystkich bowiem intrygują magiczne właściwości zawarte w maleńkich ziarenkach kawowca. O tym, jakie właściwości ostatecznie będzie posiadać kawa decyduje nie tylko jej rodzaj (np. Arabica czy Robusta), ale również fakt, jak wygląda proces przygotowania ziarna (prażenie) oraz od tego, jaką metodą zaparzymy kawę. Jakie właściwości możemy znaleźć w kawie?
Moc antyoksydantów
Uczeni są zgodni, że to właśnie czarna kawa, bez żadnych dodatków jest najlepsza dla naszego organizmu. Nieprzetworzone ziarno kawy posiada nawet tysiąc antyoksydantów. Czym one są? To związki chemiczne, których zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników tlenowych, które naturalnie występują w organizmie. Nadmierne ich stężenie przyspiesza m.in. proces starzenia. Warto więc dostarczać odpowiednią ilość antyoksydantów w codziennym pożywieniu, aby dłużej cieszyć się witalnością. Aby dostarczyć jak największą dawkę antyoksydantów w filiżance kawy, należy wybrać taką, której ziarna są wysokojakościowe.
Jaka kawa dostarczy nam najwięcej witamin i antyoksydantów?
Dobrej jakości, wyselekcjonowane ziarna kawy, pochodzą ze sprawdzonych palarni. Jakościowe propozycje kaw możemy znaleźć w sklepie internetowym tommycafe.pl. Odpowiednio hodowana, zbierana, prażona i zmielona kawa, będzie miała pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Aby dodatkowo podczas procesu jej przyrządzania zachować jak najwięcej właściwości, warto przygotować ją w ekspresie ciśnieniowym. 2-3 filiżanki dziennie wprawią nas w świetny nastrój, dodadzą energii, a dodatkowo zaopatrzą nasz organizm w sporą ilość potrzebnych antyoksydantów.
Witaminy przeciwko chorobom starczym
W kawie znajdziemy witaminy takie jak B2, B3, B5 oraz magnez, potas czy mangan. Dzięki obszernej palecie witamin kawa wpływa pozytywnie na układ nerwowy, krwionośny, a także potrafi zapobiegać lub niwelować objawy chorób starczych takich jak Alzheimer czy Parkinson. Naukowcy są jednego zdania — kawa jest zdrowa. Właściwości zawarte w naparze potrafią zmniejszać ryzyko chorób takich jak cukrzyca czy depresja, a także schorzenia dotyczące wątroby czy serca.
Antidotum na odporność
Bulletproof coffee, czyli kawa z dodatkiem masła lub oleju to naturalna propozycja dla wzmocnienia odporności organizmu. To nietypowe połączenie odkryto w Azji, a dziś spożywanie kawy z dodatkiem tłuszczu praktykuje się już na całym świecie. Bulletproof coffee, czyli „kuloodporna kawa” jest niezwykle sycąca, dzięki czemu może stanowić źródło łatwo przyswajalnej energii. Dzięki wspieraniu pracy jelit kawa z dodatkiem masła lub oleju wspomaga procesy ochronne organizmu i znacząco poprawia odporność, co może być szczególnie cenne jesienią i zimą. W tym okresie warto również zakosztować sezonowych kaw, szczególnie tych z dodatkiem cynamonu czy przyprawy piernikowej. Jesienią w wielu kawiarniach znajdziemy aromatyczne połączenia, które na następną połowę roku zagoszczą na stałe w menu. Kawa z dodatkiem jesiennych przypraw zachwyca smakiem, a dodatkowo posiada sporo właściwości prozdrowotnych i wspomaga odchudzanie.
Zdrowa energia z kawy
Kofeina zawarta w kawie poprawia nastrój i dodaje nam energii. Dostarczenie do organizmu niewielkiej dawki tej substancji sprawia, że nasz układ nerwowy wydziela większą dawkę dopaminy, czyli hormonu szczęścia. Można więc rzec, że picie kawy to świetny rytuał wywołujący uśmiech na twarzy każdego z nas. Dzięki temu, że napar ten jest źródłem witamin możemy cieszyć się energią pochodzącą wprost z natury!