
Rabarbar i kawa to dwa składniki, które na pierwszy rzut oka nie pasują do siebie. Rabarbar jest kwaśny i cierpki, a kawa gorzka i aromatyczna. Jednak z odrobiną kreatywności i fantazji można stworzyć pyszne i oryginalne połączenia tych dwóch produktów. Jednym z pomysłów jest ciasto rabarbarowe z kawowym kremem. To idealna propozycja na letni deser, który zachwyci zarówno miłośników rabarbaru, jak i kawy.
Aby je przygotować, potrzebujemy:
- 500 g rabarbaru
- 200 g cukru
- 250 g masła
- 4 jajka
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny
- 4 łyżki mocnej kawy kakao do posypania
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyć, obrać i pokroić w małe kawałki. W rondlu zagotować 100 g cukru z 100 ml wody i dodać rabarbar. Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż rabarbar zmięknie i zrobi się syrop. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masło utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól i wymieszać na gładkie ciasto.
- Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić na niej ciasto. Piec około 25 minut, aż ciasto będzie złociste i suche w środku. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- W małym garnku podgrzać śmietanę kremówkę, ale nie doprowadzać do wrzenia. Dodać żelatynę i kawę i wymieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić do lekkiego stężenia.
- Na ostudzone ciasto wyłożyć rabarbar i rozprowadzić równomiernie. Zalać kawowym kremem i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż krem stężeje. Przed podaniem posypać ciasto kakao i pokroić.