Rabarbar i kawa - pyszne połączenie na letni deser
   2023-06-04 22:00:00     PRZEPISY

Rabarbar i kawa to dwa składniki, które na pierwszy rzut oka nie pasują do siebie. Rabarbar jest kwaśny i cierpki, a kawa gorzka i aromatyczna. Jednak z odrobiną kreatywności i fantazji można stworzyć pyszne i oryginalne połączenia tych dwóch produktów. Jednym z pomysłów jest ciasto rabarbarowe z kawowym kremem. To idealna propozycja na letni deser, który zachwyci zarówno miłośników rabarbaru, jak i kawy.

                                                   Kawa i rabarbar - połączenie doskonałe

Aby je przygotować, potrzebujemy:

  • 500 g rabarbaru
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny
  • 4 łyżki mocnej kawy kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  • Rabarbar umyć, obrać i pokroić w małe kawałki. W rondlu zagotować 100 g cukru z 100 ml wody i dodać rabarbar. Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż rabarbar zmięknie i zrobi się syrop. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masło utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól i wymieszać na gładkie ciasto.
  • Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić na niej ciasto. Piec około 25 minut, aż ciasto będzie złociste i suche w środku. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • W małym garnku podgrzać śmietanę kremówkę, ale nie doprowadzać do wrzenia. Dodać żelatynę i kawę i wymieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić do lekkiego stężenia.
  • Na ostudzone ciasto wyłożyć rabarbar i rozprowadzić równomiernie. Zalać kawowym kremem i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż krem stężeje. Przed podaniem posypać ciasto kakao i pokroić.

Smacznego!

Placek rabarbarowy z kawowym kremem.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze