
Jednym z rodzajów czarnej kawy, jaki często można zamówić w kawiarniach, jest właśnie americano. Kawa ta nie pochodzi jednak ze Stanów Zjednoczonych, ale ze słonecznej Italii, gdzie pojawiła się w menu wielu lokali właśnie pod wpływem preferencji smakowych przybyszów z USA. Czym charakteryzuje się americano? Jak zrobić tę kawę w domowym zaciszu?
Kawa Americano – czym się wyróżnia?
Klasyczna wersja americano to czarna kawa, którą przyrządza się bez dodatku mleka. Jej bazą jest espresso, a objętość zazwyczaj wynosi od 200 do 300 mililitrów. Kawę americano wyróżnia smak i proporcje – jest o wiele delikatniejsza od espresso, a także od kawy lungo.
Subtelniejszy smak americano świetnie sprawdza się o różnych porach dnia. Taką kawę można pijać o poranku, ale też w godzinach popołudniowych – na przykład w zestawie z deserem. Americano będzie miało taką samą zawartość kofeiny co espresso, ale przy o wiele większej pojemności. Właśnie z tego względu kawa ta jest bardzo chętnie wybierana przez osoby, które preferują delikatniejszy smak i które chcą wypić większą porcję kawy, ale niekoniecznie kosztem wyższego spożycia kofeiny.
Kawa Americano z mlekiem - jak ją przygotować?
Typowa kawa americano jest czarna i subtelna. Niektórzy preferują przyrządzanie americano z mlekiem – zazwyczaj dodaje się wówczas do kawy mleko lekko podgrzane lub chłodne, ale bez jego spieniania. Dodatek mleka czyni kawę americano jeszcze delikatniejszą. Wśród miłośników i miłośniczek subtelnej kawy americano nie brakuje na pewno osób przepadających za kawą z dodatkiem mlecznej pianki – choć klasyczną wersję americano robi się bez mleka lub z mlekiem niespienionym, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zmodyfikować przepis tak, by najlepiej odpowiadał indywidualnym preferencjom.
Przy wyborze mleka do americano można wziąć pod uwagę praktycznie dowolny jego rodzaj: klasyczne lub roślinne, pełnotłuste albo bez laktozy. Warto pamiętać o tym, że do spieniania najlepsze są mleka z wyższą zawartością tłuszczu.
W jakich proporcjach przygotować kawę Americano?
Kluczem do przygotowania idealnej wersji americano jest zastosowanie odpowiednich proporcji. Klasyczna kawa americano powinna zostać przyrządzona w proporcjach 1:3. Oznacza to, że na americano składa się 1 porcja espresso oraz 3 proporcjonalne porcje wody. W niektórych wariantach przepisu na americano podawane są proporcje 1:2.
Decydując się na przyrządzenie americano z mlekiem, warto zastosować proporcje 1:3, ale jedną część wody zastąpić mlekiem.
Jak zrobić kawę Americano?
Kawa Americano to coś więcej niż espresso z większą ilością wody. Kawę tę należy bowiem przygotować według określonych proporcji i z wykorzystaniem wody o optymalnej temperaturze. Aby cieszyć się jej smakiem w domowym zaciszu, zadbaj o:
· świeżo zmieloną kawę o preferowanym profilu smakowym;
· ekspres automatyczny lub kolbowy, który umożliwi przygotowanie intensywnego espresso lub kompletnego americano;
· porcję gorącej wody o temperaturze 88–94°C – będzie potrzebna jedynie wówczas, gdy dysponujesz ekspresem kolbowym lub automatycznym bez funkcji parzenia americano.
Jakie ziarna wybrać do kawy Americano?
Jakość, stopień palenia i świeżość ziaren to kwestie, które mogą zadecydować o smaku i aromacie kawy americano. Choć zazwyczaj do americano polecane są ziarna arabiki o łagodnym profilu smakowym, wiele zależy od indywidualnych preferencji. Wolisz kawę o wyrazistych nutach owocowych lub kwiatowych? A może preferujesz lekko gorzkawy smak kawy o nutach orzechowych i ciemniejszym paleniu? Sięgnij po taki typ ziaren, jaki lubisz najbardziej, i nie bój się eksperymentować – domowa kawa americano powinna smakować tak, by odpowiadała Twoim oczekiwaniom.
Kawa americano – jak zrobić ją w ekspresie kolbowym?
Ekspresy kolbowe wymagają odrobinę więcej samodzielności niż urządzenia automatyczne, ale pozwalają na uzyskanie dowolnego rodzaju kawy. Aby przyrządzić americano przy użyciu ekspresu kolbowego, należy zaparzyć porcję espresso, a następnie dodać do niej wodę o temperaturze 88–94°C w wybranych proporcjach (najczęściej 1:3, ale niektórzy preferują americano w proporcjach 1:2).
Najlepiej użyć świeżo zmielonych ziaren kawy. Jeśli masz młynek z różnymi ustawieniami stopnia mielenia, zastosuj te, które pozwolą na uzyskanie drobno zmielonej kawy – idealnej do ekspresów ciśnieniowych. Zmieloną kawę odmierz tak, jak zwykle przy robieniu espresso – powinna wypełnić kolbę, by po ugnieceniu można było bezproblemowo umieścić ją w urządzeniu. Zaparz espresso, dodaj wodę i ciesz się smakiem samodzielnie przyrządzonego americano.
Jak zrobić kawę Americano w ekspresie automatycznym?
Ekspresy automatyczne mogą mieć podstawową lub bardzo szeroką funkcjonalność. Niektóre mają zaprogramowaną funkcję parzenia americano, inne pozwalają jedynie na automatyczne zaparzenie espresso lub lungo.
· Jeśli dysponujesz ekspresem automatycznym o podstawowej funkcjonalności i nie ma on zaprogramowanego parzenia americano, przygotuj za jego pomocą klasyczne espresso. Następnie dodaj do niego odmierzoną porcję wody o temperaturze 88–94°C, tak by uzyskać kawę o proporcjach 1:3 lub 1:2 (w zależności od Twoich preferencji).
· Jeżeli dysponujesz ekspresem automatycznym z funkcją parzenia kawy americano, cały proces będzie jeszcze szybszy i łatwiejszy. Wystarczy umieścić filiżankę pod dyszą ekspresu i wybrać interesującą Cię opcję. Po chwili urządzenie zaserwuje americano o idealnych proporcjach. Musisz zadbać jedynie o to, by w urządzeniu nie zabrakło kawy ani wody, a także o filiżankę o optymalnej objętości.