Świąteczny piernik z kawą i powidłami
   2021-12-06 23:00:00     PRZEPISY

Piernik to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Większość jednak mylnie kojarzy go z długim czasem przygotowywania. Najwyższy czas obalić mit piernika, który musi przez kilka tygodni leżakować! Proponujemy przepis na błyskawiczne ciasto z dodatkiem kawy, przekładane powidłami śliwkowymi, które delikatnym, kwaskowatym smakiem przełamią słodycz wypieku.

Składniki:

  • 380 g mąki pszennej
  • 15 g kakao 
  • 40 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 190 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • 50 ml kawy piernikowej Tommy Cafe
  • 2 jajka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 185 ml oleju
  • 100 g deserowej czekolady
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki powideł śliwkowych

Sposób przygotowania: 

  1. Wyłóż papierem formę keksową (użyliśmy takiej o rozmiarze 12x24cm).
  2. W misce wymieszaj mąkę, kakao, przyprawę do piernika cukier oraz sodę i szczyptę soli.
  3. W drugim naczyniu wymieszaj mleko, kawę, jajka oraz płynny miód i olej. Połącz wszystkie składniki i przełóż ciasto do przygotowanej formy.
  4. Piecz w temp. 175°C przez około 45 minut. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia, następnie wyjmij z formy.
  5. Gdy ciasto będzie już całkowicie wystudzone przekrój je na pół i przełóż powidłami śliwkowymi.
  6. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj 2 łyżki oleju i wymieszaj. Następnie dekoruj wierzch piernika.     

Wskazówka: Przechowuj ciasto w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dzięki temu piernik będzie zawsze przyjemnie miękki.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze