Kawowy sernik bez pieczenia. Zobacz prosty PRZEPIS - Blog
Kawowy sernik bez pieczenia

Kawowy sernik bez pieczenia

Utworzony 2021-02-22 przez Redakcja Główna, Kawa, Przepisy na kawę 0 164

Czy istnieje ciasto, które wszystkim smakuje, ale nie trzeba poświęcić zbyt wiele czasu w kuchni, żeby je przygotować? Odpowiadamy: TAK! Oto przepis na sernik kawowy, który nie wymaga pieczenia. Wyglądem i smakiem przypomina latte macchiato i podobnie jak właśnie ta kawa, ma trzy warstwy oraz smakuje znakomicie. 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka 
  • 90 g cukru 
  • 50g mąki 
  • 40g skrobi ziemniaczanej 
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100 ml kawy pięć smaków Tommy Cafe (do nasączania biszkoptu)

Składniki na warstwy sernikowe:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 200 ml śmietanki 36 % tł
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 250 g cukru pudru
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 50 ml espresso pięć smaków Tommy Cafe
  • 1 łyżeczka kakao

Składniki na dekorację:

  • 500 ml śmietany 36 % tł.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 kostki czekolady

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj mąkę, skrobię ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Jajka ubij wraz z cukrem na puszystą masę.
  2. W dwóch partiach przesiej mąkę, a następnie delikatnie wymieszaj szpatułką.
  3. Całość przełóż do formy o średnicy 24 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Piecz przez około 25-30 minut w temp. 175 C, do tzw. suchego patyczka.
  4. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do wystudzenia.
  5. Żelatynę zalej 60 ml wody i odstaw do napęcznienia.
  6. W dużej misie zmiksuj twaróg, cukier oraz jogurt naturalny. Śmietankę ubij na sztywno.
  7. Żelatynę podgrzej delikatnie, ale pilnuj by się nie zagotowała! Następnie dodaj odrobinę masy sernikowej i przelej do masy twarogowej.
  8. Na koniec dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj całość. Podziel masę na pół. Do jednej z nich dodaj dodatkowo kakao oraz espresso.
  9. Schłodzony biszkopt nasącz zaparzoną kawą. Na biszkopt wylej jasną masę twarogową i włóż do lodówki, aby stężała. Następnie przełóż warstwę kawową.
  10. Przykryj wierzch folią i schładzaj, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem ubij śmietankę na sztywno z cukrem pudrem.
  11. Udekoruj wierzch sernika – możesz do tego użyć rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką. Posiekaj czekoladę i posyp wierzch ciasta.

Wskazówka: Jeśli chcesz, aby sernik był jeszcze delikatniejszy, możesz część masy twarogowej zamienić na ser mascarpone.

kawałek kawowego sernika na talerzu

Napisz komentarzZostaw odpowiedź