Kawowy sernik bez pieczenia. Zobacz prosty PRZEPIS - TOMMYCAFE blog - wszystko kawie i herbacie
Kawowy sernik bez pieczenia

Kawowy sernik bez pieczenia

Utworzony 2021-02-22 przez Redakcja Główna, KAWA, PRZEPISY 0 442

Czy istnieje ciasto, które wszystkim smakuje, ale nie trzeba poświęcić zbyt wiele czasu w kuchni, żeby je przygotować? Odpowiadamy: TAK! Oto przepis na sernik kawowy, który nie wymaga pieczenia. Wyglądem i smakiem przypomina latte macchiato i podobnie jak właśnie ta kawa, ma trzy warstwy oraz smakuje znakomicie. 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka 
  • 90 g cukru 
  • 50g mąki 
  • 40g skrobi ziemniaczanej 
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100 ml kawy pięć smaków Tommy Cafe (do nasączania biszkoptu)

Składniki na warstwy sernikowe:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 200 ml śmietanki 36 % tł
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 250 g cukru pudru
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 50 ml espresso pięć smaków Tommy Cafe
  • 1 łyżeczka kakao

Składniki na dekorację:

  • 500 ml śmietany 36 % tł.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 kostki czekolady

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj mąkę, skrobię ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Jajka ubij wraz z cukrem na puszystą masę.
  2. W dwóch partiach przesiej mąkę, a następnie delikatnie wymieszaj szpatułką.
  3. Całość przełóż do formy o średnicy 24 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Piecz przez około 25-30 minut w temp. 175 C, do tzw. suchego patyczka.
  4. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do wystudzenia.
  5. Żelatynę zalej 60 ml wody i odstaw do napęcznienia.
  6. W dużej misie zmiksuj twaróg, cukier oraz jogurt naturalny. Śmietankę ubij na sztywno.
  7. Żelatynę podgrzej delikatnie, ale pilnuj, by się nie zagotowała! Następnie dodaj odrobinę masy sernikowej i przelej do masy twarogowej.
  8. Na koniec dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj całość. Podziel masę na pół. Do jednej z nich dodaj dodatkowo kakao oraz espresso.
  9. Schłodzony biszkopt nasącz zaparzoną kawą. Na biszkopt wylej jasną masę twarogową i włóż do lodówki, aby stężała. Następnie przełóż warstwę kawową.
  10. Przykryj wierzch folią i schładzaj, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem ubij śmietankę na sztywno z cukrem pudrem.
  11. Udekoruj wierzch sernika – możesz do tego użyć rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką. Posiekaj czekoladę i posyp wierzch ciasta.

Wskazówka: Jeśli chcesz, aby sernik był jeszcze delikatniejszy, możesz część masy twarogowej zamienić na ser mascarpone.

kawałek kawowego sernika na talerzu

Napisz komentarzZostaw odpowiedź

Poprzedni
Następny

Koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
150,00 zł Do darmowej wysyłki brakuje Ci
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Ulubione

Brak produktów

Zobacz ulubione

Produkt dodano do koszyka
Ilość:
Razem:
W koszyku znajduje się: 0 prod. W koszyku znajduje się: 0 prod.
Wysyłka: Do ustalenia
Do darmowej wysyłki brakuje Ci: 150,00 zł
Wartość produktów:
Razem:
Kontynuuj zakupy Idź do koszyka