Czy istnieje ciasto, które wszystkim smakuje, ale nie trzeba poświęcić zbyt wiele czasu w kuchni, żeby je przygotować? Odpowiadamy: TAK! Oto przepis na sernik kawowy, który nie wymaga pieczenia. Wyglądem i smakiem przypomina latte macchiato i podobnie jak właśnie ta kawa, ma trzy warstwy oraz smakuje znakomicie.
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 90 g cukru
- 50g mąki
- 40g skrobi ziemniaczanej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml kawy pięć smaków Tommy Cafe (do nasączania biszkoptu)
Składniki na warstwy sernikowe:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 200 ml śmietanki 36 % tł
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 250 g cukru pudru
- 7 łyżeczek żelatyny
- 50 ml espresso pięć smaków Tommy Cafe
- 1 łyżeczka kakao
Składniki na dekorację:
- 500 ml śmietany 36 % tł.
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 kostki czekolady
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj mąkę, skrobię ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Jajka ubij wraz z cukrem na puszystą masę.
- W dwóch partiach przesiej mąkę, a następnie delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Całość przełóż do formy o średnicy 24 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Piecz przez około 25-30 minut w temp. 175 C, do tzw. suchego patyczka.
- Po tym czasie wyjmij i pozostaw do wystudzenia.
- Żelatynę zalej 60 ml wody i odstaw do napęcznienia.
- W dużej misie zmiksuj twaróg, cukier oraz jogurt naturalny. Śmietankę ubij na sztywno.
- Żelatynę podgrzej delikatnie, ale pilnuj, by się nie zagotowała! Następnie dodaj odrobinę masy sernikowej i przelej do masy twarogowej.
- Na koniec dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj całość. Podziel masę na pół. Do jednej z nich dodaj dodatkowo kakao oraz espresso.
- Schłodzony biszkopt nasącz zaparzoną kawą. Na biszkopt wylej jasną masę twarogową i włóż do lodówki, aby stężała. Następnie przełóż warstwę kawową.
- Przykryj wierzch folią i schładzaj, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem ubij śmietankę na sztywno z cukrem pudrem.
- Udekoruj wierzch sernika – możesz do tego użyć rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką. Posiekaj czekoladę i posyp wierzch ciasta.
Wskazówka: Jeśli chcesz, aby sernik był jeszcze delikatniejszy, możesz część masy twarogowej zamienić na ser mascarpone.