

(57,48 zł szt.)
Pochodzenie: Jemen
Region: Bani Matar
Gatunek: Arabika
Zbiory: styczeń-marzec
Pozyskiwanie: na sucho
Wysokość upraw: 1775-1950 m n.p.m.
Profil palenia: średnie
Smak: nuty winogron, owoców tropikalnych, słodki, ziemisty
Aromat: ciastka maślane
Body: kremowe
Kwasowość: średnia
Sposób parzenia: ekspres przelewowy, dripper lub chemex
Wkrótce po odkryciu kawy w Etiopii trafiła ona do Jemenu, gdzie już w w XV wieku była opisywana przez mnichów Sufi. Od tego momentu produkcja kawy stale rosła i zaczęto ją eksportować. Portem, z którego wypływała był starożytny port Al-Makha (współczesna nazwa "Mocha" nawiązuje właśnie do nazwy tego portu). Kawa ta już od początku była bardzo ceniona dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi, dlatego w formie surowej była przemycana na wielką skalę dając początek innym szczepom kawy. Kawa Jemen jest unikatowa w swoim smaku.
Jej wyjątkowość można przypisać kraju, w którym rośnie. Kawa Yemen rosła przez wieki z dala od odmian potomnych, które powstały w wyniku jej przemycania. W Jemenie kawa uprawiana jest na dużych wysokościach, w trudnych warunkach spowodowanych małą ilością opadów. Szczep rosnący w Jemenie adaptował się do tych warunków przez wiele wieków, dlatego jest taki unikalny. Tak surowy klimat był poważnym czynnikiem stresowym dla roślin. Odpowiedzią na stres u roślin jest gromadzenie składników odżywczych i cukrów w owocach. To dzięki temu ziarna kawy posiadają tak wiele nut smakowych i są bardzo złożone. Dodatkowo poprzez brak opadów, kawa z Jemenu zawsze suszona jest w sposób naturalny (na słońcu) co dodatkowo zwiększa jej poziom słodkości.
Niestety, produkcja kawy w Jemenie spadła znacząco w ciągu ostatnich kilku dekad. U podstaw leżą problemy gospodarcze i polityczne kraju.
Jemen Matari pochodzi ze słynnej dzielnicy Bani Matar z Sany. Dzielnicę tą tworzy wielu drobnych rolników. Szczep kawy Yemen genetycznie sklasyfikowany został jako "heirloom" ale wywodzi się on z dwóch bardziej pierwotnych szczepów: “Udainy” i “Dawi’ry". Wysokość na jakiej rośnie kawa (1775-1950 m n.p.m.) jest głównym czynnikiem selekcjonującym, zapewniając najwyższą jakość każdej filiżanki.
Składniki:
100% kawa Arabica ziarnista
Cała nasza kolekcja kaw premium, znajduje się na www.toparabica.pl , zapraszamy do odwiedzenia naszej strony i komentowania zarówno kaw jak i designu opakowania, które razem w naszym mniemaniu tworzą duet idealny.
Wszystkie kawy TOMMY CAFE są świeżo palone. Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata.
Pamiętaj, aby otwartą kawę zawsze przechowywać szczelnie zamkniętą, w ciemnym i suchym miejscu.
dobra jakość
zdecydowanie najlepsza
Dobra kawa szyba dostawa
Smaczna i aromatyczna z lekką kwasowością ale nie kwaśna . Zawsze świeża
lubię tę kawę ale jak jest jaśniej wypalona .Szczerze polecam spróbować
Genialna kawa, rzeczywiście czuć w smaku te nuty winogron. Uwielbiam i delektuję się nią.
Wobec tej kawy nie mozna byc obojetnym: albo sie ja kocha, albo nienawidzi. Nie pilem jeszcze tak zlozonej i charakterystycznej kawy. Jest zupelnie rozna od wszystkiego, czego do tej pory probowalem. Dla mnie jest doswiadzczeniem bardzo pozytywnym.
Najbardziej wytrawna arabica jaką w życiu piłem. Taki cabernet sauvignon z Bordeaux wśród kaw. I podobnie jak takie wina - nie każdemu podniebieniu może posmakować. Choć dla mnie jest rewelacyjna - czuć w niej taką surowość bliskowschodnich pustynnych wzgórz, z których pochodzi. Bardzo intensywny, ale jednocześnie zbalansowany smak. Warto spróbować.
Mogę zdecydowanie powiedzieć że to NAJLEPSZA kawa na świecie.
Kawę z Jemenu można nienawidzić lub uwielbiać. Ja należę do tych drugich, jednak kawa musi być jasno palona. Piję 1kg miesięcznie od 2-3 lat zawsze z Tommy Cafe. Jak czasami kawa nie spełni moich oczekiwań bez problemu otrzymuję na zamianę nową. POLECAM!