

(57,48 zł szt.)
Yemen Matari to kawa o wyjątkowym i złożonym profilu smakowym, w którym wyczujesz nuty winogron, owoców tropikalnych oraz subtelną słodycz czekolady, wzbogaconą winnymi akcentami i orientalnym finiszem. Jest to jeden z najrzadszych gatunków kawy na świecie, który zachwyca swoją głębią smaku.
Wkrótce po odkryciu kawy w Etiopii trafiła ona do Jemenu, gdzie już w w XV wieku była opisywana przez mnichów Sufi. Od tego momentu produkcja kawy stale rosła i zaczęto ją eksportować. Portem, z którego wypływała był starożytny port Al-Makha (współczesna nazwa "Mocha" nawiązuje właśnie do nazwy tego portu). Kawa ta już od początku była bardzo ceniona dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi, dlatego w formie surowej była przemycana na wielką skalę dając początek innym szczepom kawy. Kawa Jemen jest unikatowa w swoim smaku.
Jej wyjątkowość można przypisać kraju, w którym rośnie. Kawa Yemen rosła przez wieki z dala od odmian potomnych, które powstały w wyniku jej przemycania. W Jemenie kawa uprawiana jest na dużych wysokościach, w trudnych warunkach spowodowanych małą ilością opadów. Szczep rosnący w Jemenie adaptował się do tych warunków przez wiele wieków, dlatego jest taki unikalny. Surowe warunki klimatyczne sprawiają, ze wiele składników odżywczych i cukrów zatrzymywana jest w ziarnach. To dzięki temu ziarna kawy posiadają tak wiele nut smakowych i są bardzo złożone. Dodatkowo poprzez brak opadów, kawa z Jemenu zawsze suszona jest w sposób naturalny (na słońcu), co dodatkowo zwiększa poziom jej słodyczy.
Niestety, produkcja kawy w Jemenie spadła znacząco w ciągu ostatnich kilku dekad. U podstaw leżą problemy gospodarcze i polityczne kraju.
Jemen Matari pochodzi ze słynnej dzielnicy Bani Matar z Sany. Dzielnicę tą tworzy wielu drobnych rolników. Szczep kawy Yemen genetycznie sklasyfikowany został jako "heirloom" ale wywodzi się on z dwóch bardziej pierwotnych szczepów: “Udainy” i “Dawi’ry". Wysokość na jakiej rośnie kawa (1775-1950 m n.p.m.) jest głównym czynnikiem selekcjonującym, zapewniając najwyższą jakość każdej filiżanki.
Składniki: 100% kawa Arabica ziarnista
Wszystkie kawy Tomy Cafe są świeżo palone. Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata. Pamiętaj, aby otwartą kawę zawsze przechowywać szczelnie zamkniętą, w ciemnym i suchym miejscu.
dobra jakość
zdecydowanie najlepsza
Dobra kawa szyba dostawa
Smaczna i aromatyczna z lekką kwasowością ale nie kwaśna . Zawsze świeża
lubię tę kawę ale jak jest jaśniej wypalona .Szczerze polecam spróbować
Genialna kawa, rzeczywiście czuć w smaku te nuty winogron. Uwielbiam i delektuję się nią.
Wobec tej kawy nie mozna byc obojetnym: albo sie ja kocha, albo nienawidzi. Nie pilem jeszcze tak zlozonej i charakterystycznej kawy. Jest zupelnie rozna od wszystkiego, czego do tej pory probowalem. Dla mnie jest doswiadzczeniem bardzo pozytywnym.
Najbardziej wytrawna arabica jaką w życiu piłem. Taki cabernet sauvignon z Bordeaux wśród kaw. I podobnie jak takie wina - nie każdemu podniebieniu może posmakować. Choć dla mnie jest rewelacyjna - czuć w niej taką surowość bliskowschodnich pustynnych wzgórz, z których pochodzi. Bardzo intensywny, ale jednocześnie zbalansowany smak. Warto spróbować.
Mogę zdecydowanie powiedzieć że to NAJLEPSZA kawa na świecie.
Kawę z Jemenu można nienawidzić lub uwielbiać. Ja należę do tych drugich, jednak kawa musi być jasno palona. Piję 1kg miesięcznie od 2-3 lat zawsze z Tommy Cafe. Jak czasami kawa nie spełni moich oczekiwań bez problemu otrzymuję na zamianę nową. POLECAM!