Pochodzenie - Kenia
Region - Muchagara, Kirinyaga District
Gatunek - Arabika, SL34, SL28
Zbiory - listopad- grudzie
Pozyskiwanie - na mokro
Wysokość upraw - 1700-1800 m.n.p.m.
Profil palenia - średnie
Smak - nuty moreli, owoców tropikalnych, kwiatów, wiśni, klonu
Aromat - nuty jaśminu, moreli, ziół
Body - pełne
Kwasowość - wysoka
Kawa Kenia AA TOP
Ziarna pochodzące z plantacji regionu Kirinyaga, w pełni oddają urok kenijskiej kawy. Dzięki wulkanicznej glebie oraz górzystemu terenowi regionu, otrzymujemy ziarna łączące zrównoważone/pełne body oraz niepowtarzalne owocowo-kwiatowe nuty.
W miejscowości Muchagara znajduje się plantacja, na której skupuje się kawę z całego regionu. Infrastruktura związana z przetwarzaniem ziaren została wybudowana w 1959 roku. Obecnie prawie 500 członków związku farmerów Baragwi korzysta z urządzeń w Muchagara, celem przygotowania kawy do sprzedaży.
Do czyszczenia ziaren używa się krystalicznie czystej górskiej wody z rzeki Kamweti. Następnie ziarna są suszone w upalnym afrykańskim słońcu na odpowiedni przygotowanych stelażach.
Oznaczenie "AA" określa najlepszą dostępną jakość ziarna.
Krótka charakterystyka:
- rodzaj kawy: 100% Arabica
- intensywność smaku: 4/5
- kwasowość: 4/5
- stopień wypalenia: 3/5
Jedna z lepszych kaw w TommyCafe w przedziale do 150 pln/kg.
Idealna, wyważona kwasowość i wyczuwalne nuty smaku.
przyjemna kawa o zbilansowanej kwasowości - podczas parzenia w expresie : 2 łyżeczki na ok. 180 ml wody .daje wrażenie łagodności a jednak ma zdecydowany smak.
jaką wodę nalezy uzyć ,żeby spełnić powyzsze warunki ?
odpowiedż jest prosta - z kranu.
Doskonała do parzenia w Dripie, o ile ktoś lubi mocno wyczuwalną kwaskowatość. Nie polecam do ekspresu automatycznego.
P.S. Kawy pięknie zapakowane.
Mój numer jeden spośród wszystkich kupionych kaw. Jeśli ktoś lubi kwaskowatość to trzeba to spróbować