Jak prawidłowo podawać kawę?
   2021-09-12 22:00:00     KAWA

Kawosze największą wagę przywiązują do zawartości kubka czy filiżanki. Baza w postaci ziaren lub mieszanki ma decydujący wpływ na poziom doznań towarzyszący codziennemu rytuałowi picia ciemnego naparu. Ale kawa to nie tylko sztuka doboru najwyższej jakości świeżo palonych ziaren. To także umiejętność jej przyrządzania i podania w odpowiedniej oprawie. Można powiedzieć, że w tym przypadku forma ma znaczenie. Jak więc prawidłowo podawać kawę, by uczynić jej picie niecodziennym świętem? Podpowiadamy!

W czym podawać kawę?

Choć prawdopodobnie pierwszym naczyniem, które naturalnie kojarzy się z eleganckim podawaniem kawy, jest filiżanka, to równie często będą to zwykła, wysoka szklanka czy kubek. W ten właśnie sposób serwowane jest flat white oraz cappucino, których raczej nie spotkamy w innej wersji, niż w sporych rozmiarów filiżance. Naczynie jest zazwyczaj filigranowe, dostosowane do możliwości spożycia tak esencjonalnego naparu przez przeciętnego kawosza. Filiżance espresso zawsze towarzyszy szklaneczka z niegazowaną wodą do przepłukania ust przed smakowaniem czarnej kofeinowej esencji. Trzeba wiedzieć, że sposób picia espresso należy do absolutnej klasyki gatunku i od znajomości tych zasad powinno się rozpocząć swoją przygodę z serwowaniem kawy.

Słodkich i mlecznych wariacji na temat napoju kawowego w postaci latte czy frappe nikt nie wyobraża sobie inaczej niż podanych w wysokich przezroczystych szklankach, często z uchwytem. Są idealnie dopasowane pojemnością i wysokością do zanurzenia w mlecznej chmurce długiej łyżeczki czy słomki, a przez ich transparentne ścianki można obserwować mleczno-kawową feerię barw oraz różnorodność konsystencji. 

Najbardziej tolerancyjne w zakresie serwowania są kawa americano oraz wiedeńska, które z jednej strony romansują z tradycją, przez opcję podania w porcelanowych filiżankach, a z drugiej zakładają możliwość spożywania wprost ze szklanki lub kubka.

kobieta podające filiżankę kawy

źródło: shutterstock.com

Podawanie kawy w szczegółach

Pewne zasady obowiązują również w sposobie serwowania dodatków do kawy. Wśród pytań może pojawić się np. wątpliwość, w jakim naczyniu podawać mleko? Kiedy nie posiadamy ekspresu, który posiada funkcję spieniania mleka, powinniśmy przelać je do osobnego naczynia, najlepiej małego dzbanka lub dedykowanego mlecznika. Można pokusić się o spienienie płynu, by uprzyjemnić doznania smakowe gości. Obowiązkowe są także łyżeczki, dopasowane wielkością do naczynia – mniejsze do filiżanek, dłuższe do wysokich szklanek. Nie wolno zapomnieć o tym, że nie mogą one swobodnie leżeć na powierzchni blatu, lecz powinny spoczywać na spodku nieodzownie umieszczonym pod filiżanką. Łyżeczka zawsze będzie skierowana uchwytem do gościa, po prawej stronie. Należy również pamiętać, że po użyciu, powinno się ją odłożyć na spodek tak, aby całą powierzchnią stykała się z naczyniem.

Warto także dowiedzieć się, jak podawać kawę w sytuacjach bardziej oficjalnych, szczególnie w biurze czy na spotkaniach. Dotyczy to zwłaszcza kolejności, która w tym przypadku jest kluczowa. Etykieta biznesowa nakazuje serwowania napoju zgodnie z hierarchią, lecz najpierw gościom. Zazwyczaj napój w pierwszej kolejności podaje się paniom zgodnie z rangą stanowiska, a następnie panom. Jeśli osoby przebywające na spotkaniu są na równorzędnym stanowisku, wtedy też decydujący jest wiek uczestników. Filiżanki z napojem należy umieścić na tacy i sprawnie podawać każdemu z osobna z prawej lub lewej strony, nigdy za ich plecami czy też zobowiązywać innych do podania dalej.

filiżanki kawy podawane na tacy

źródło: shutterstock.com

Z czym podawać kawę?

Podawanie kawy i ciasta to temat na osobny wpis, bo zarówno rodzaj ulubionej kawy, jak i smak deserowego faworyta zależy wyłącznie od osobistych preferencji. Jedno jest pewne — nieodłącznym elementem wielu spotkań towarzyskich obok kawy jest słodkość. Do mocniejszych i bardziej esencjonalnych naparów, tj. espresso zdecydowanie bardziej pasują przełamujące gorycz ultra słodkie bezy czy nawet ciężkie kremy. Natomiast do kaw mlecznych i wzbogaconych sporą ilością dodatków warto pokusić się o nieco bardziej stonowane tarty owocowe. Kawa sama w sobie może stanowić również składnik sernika bez pieczenia albo tarty z owocami.

tarta kawowa z owocami tommy cafe przepis

Savoir-vivre podawania kawy

Kawa, której wyrazisty zapach wręcz zaprasza do pomieszczenia, gdzie jest podawana, potrafi ukontentować nie tylko zmysł powonienia. Poza oczywistą ucztą dla kubków smakowych, elementem dopełniającym różnorodności doznań jest estetyka naczyń, w których serwowany jest napój. Można się nawet pokusić o stwierdzenie, że tak szlachetny i charakterystyczny napój wręcz wymaga użycia akcesoriów, które nie tylko będą pięknie się prezentować, ale również wiele powiedzą o świadomości zasad gospodarza na temat savoir-vivre’u podawania kawy. Jak więc podawać kawę gościom? Odpowiedzi na to pytanie jest wiele. Tak, jak wiele jest napojów kawowych i odmiennych rodzajów spotkań, w czasie których się ją pije.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze