Jesień to wymagająca pora roku, w której większość z nas zmaga się ze spadkiem odporności. Jesienna aura sprzyja chorobom i generalnemu osłabieniu organizmu. Nagle zmieniające się warunki pogodowe, skoki temperatur i niedobór słońca mają niewątpliwy wpływ na zdrowie psychiczne i fizyczne.
Z pomocą w tym czasie przychodzą różne preparaty, suplementy diety, czy domowe receptury. Jeden z nich znajdziecie u CZTERY FAJERY.
Czy stosujecie przyprawy jako dodatek do kawy?
Jak przekonuje autorka receptury na energetyczną kawę - Stefania Korżawska - kawa z dodatkiem przypraw wzmacnia nerki, jelito grube i żołądek, poprawiając kondycję skóry i włosów.
Kardamon i cynamon to przyprawy rozgrzewające, poza wspaniałym smakiem i aromatem posiadają cenne właściwości lecznicze, wspomagają układ krążenia, trawienny, oddechowy i moczowy. Pobudzają umysł i poprawiają nastrój. Z kolei kminek ma właściwości przeciwzapalne, zawiera ważne przeciwutleniacze i naturalne enzymy trawienne, zwiększa stopień wchłaniania pokarmu do krwi. Aromatyczna kawa wzmacniająca odporność to świetny sposób na jesienną chandrę i okresowe spadki odporności. Sprawdzi się jako domowa receptura będąc alternatywą dla ogólnodostępnych suplementów.
Przepis na wzmacniającą kawę wg Stefanii Korżawskiej
Składniki:
- 2 łyżeczki świeżo zmielonej kawy Arabica - szeroki wybór kaw Arabica z różnych zakątków świata znajdziecie w ofercie Tommy Cafe (klik)
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka mielonego kminku (opcjonalnie szczypta jeżeli nie przepadacie za jego smakiem)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
- Półtorej szklanki przefiltrowanej wody gotuj na wolnym ogniu.
- Dodaj świeżo zmieloną kawę, kminek, cynamon, kardamon, miód i gotuj przez około 2 min.
- Przecedź kawę i delektuj się gorącym naparem aromatycznej kawy.
Niech moc energetycznej kawy będzie z Wami. :)
O tym: Jak przygotować kawę inaczej - 6 wyjątkowych przepisów pisaliśmy tutaj.
Natomiast dla smakoszy kawy w jesiennej odsłonie, koniecznie polecamy Domową Pumpkin Spice Latte.