Kopi Luwak, czyli kawa z odchodów. Czy warto jej spróbować?
   2020-12-04 23:00:00     KAWA

Świat kawy po chwili może stać się powtarzalny i mało zaskakujący. Warto w takim momencie sięgnąć po Kopi Luwak. To jedna z najbardziej znanych kaw, która na rynku osiąga zawrotne ceny. Wszystko to w związku z dość oryginalną metodą pozyskiwania jej ziaren. Skąd pochodzi kawa Kopi Luwak, co w niej tak niezwykłego i przede wszystkim – czy warto ją kupić?

Skąd pochodzi i czym jest kawa Kopi Luwak?

Domem Kopi Luwak od lat jest Indonezja, choć znajdziemy ją również na wyspach Jawa, na Sumatrze, Celebes, a nawet w Wietnamie – w tym ostatnim przypadku same ziarna będą jednak nieco gorszej jakości. Dlaczego Kopi Luwak? Nazwa kawy to połączenie wyrazów odpowiadających za gatunek kawy (Kopi) i Luwak, czyli cywetę – zwierzę przyczyniające się do jej wyjątkowego smaku. To właśnie cyweta jest odpowiedzialna za pośrednią produkcję Kopi Luwak, czyli kawy z odchodów.

Jak pozyskuje się kawę z odchodów?

Proces zdobywania ziaren kawy jest dosyć nietypowy. Zaczyna się od cywety, która zjada całe owoce kawowca, a następie trawi je, wydalając same ziarna. Oczywiście odzyskiwane z odchodów zbiory są oczyszczane, myte, a następnie przetwarzane zgodnie z klasycznymi zasadami palenia kawy. Znajdujące się w żołądku cywety kwasy powodują jednak, że sama Kopi Luwak smakuje nieco inaczej od popularnej „czystej” Arabiki czy Robusty. Pozbywa się typowej kawowej goryczy, jest łagodniejsza w smaku.

Czytaj również: Jak powstaje kawa? Produkcja małej czarnej od A do Z

Dlaczego Kopi Luwak jest tak droga?

Kawa z odchodów jest obecnie jedną z najdroższych kaw na świecie. Jej cena w niektórych przypadkach sięga nawet tysiąca złotych za kilogram. W Polsce filiżanka Kopi Luwak kosztuje około 50 złotych. Skąd tak wysoka cena?

Kopi Luwak nie sprzedaje się na tony. Mała podaż tej odmiany związana jest z ilością ziaren kawowca, które są w stanie zjeść, przetrawić oraz wydalić cywety. Sprzedawcy zwracają także uwagę na gatunek (Arabika lub Robusta), który jest zjadany przez zwierzęta i na tej podstawie ustalają finalną cenę. Kopi Luwak jest maksymalnie ekologiczna. Cywety nie są zamykane w klatkach lub hodowane na farmach i mają pełną dowolność związaną z jedzeniem kawowca. Okazuje się, że te sympatyczne zwierzęta same potrafią wybierać najlepsze owoce, które trafiają do ich żołądka. W przeszłości hodowcy próbowali przyspieszyć i zautomatyzować cały proces, co skończyło się niestety śmiercią wielu tych zwierząt. Od tamtej pory proces produkcji Kopi Luwak pozostaje całkowicie naturalny. Jeśli jednak natrafisz na ofertę wyjątkowo atrakcyjną finansowo, może to oznaczać, że ziarna pochodzą z hodowli cywet. Albo że były wypalane już jakiś czas temu i ich unikalny aromat zaczyna wietrzeć.

#WartoWiedzieć: Kawa kopi luwak sprzedawana przez palarnię Tommy Cafe pochodzi z dzikich zbiorów pozyskiwanych w dżungli.

źródło: shutterstock.com

Czy warto jej spróbować?

Jak smakuje kawa z odchodów? To zależy – między innymi od sposobu wypalania ziaren oraz ich obróbki. W większości przypadków Kopi Luwak charakteryzuje się specyficznym aromatem oraz praktycznie zerową goryczą. To dzięki fermentacji ziaren w żołądkach cywet, które pozbawiają kawę niektórych jej właściwości. Kopi Luwak posiada nieco ziemisty smak z dodatkiem orzechów i gęstej, ciemnej czekolady. Niektóre osoby twierdzą, że czuć w niej także posmak dżungli. Jak na Indonezję przystało.

Kawa Kopi Luwak może być doskonałym prezentem i niespodzianką zarówno dla początkujących kawoszy, jak i dla osób, które znają się na kawie i piją ją od dawna. Żeby tylko spróbować, wcale nie trzeba wydawać na nią fortuny. W sklepie Tommy Cafe można kupić ziarna Kopi Luwak z różnych regionów – zarówno w wersji mielonej, jak i ziarnistej. Dla tych osób, które chciałyby wejść na wyższy poziom wtajemniczenia, w sklepie znalazło się miejsce na specjalny zestaw ziaren Kopi Luwak wraz z AeroPressem do ich zaparzenia.

Szukasz kawy na prezent, ale nie wiesz, czy Kopi Luwak będzie dobrym pomysłem? Sprawdź nasze propozycje!

Każda kawa Kopi Luwak w Tommy Cafe posiada odpowiedni certyfikat, co daje pewność, że wybrany produkt jest możliwie najwyższej jakości oraz pochodzi od cywet żyjących z daleka od hodowlanych klatek. Dlaczego więc nie zmienić swoich przyzwyczajeń i nie spróbować czegoś zupełnie nowego? 

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze