Jak dobrze spienić mleko do kawy?
   2021-02-28 23:00:00     KAWA

Kawo­sze dzielą się na tych, któ­rzy lubią mleczną puszy­stą piankę w fili­żance i tych, któ­rzy pre­fe­rują wer­sję sauté napoju. Jeśli nale­żysz do ama­to­rów lak­to­zo­wej chmurki, z pew­no­ścią nie raz Twoje myśli zaprzą­tała kwe­stia odpo­wied­niego spie­nie­nia mleka. Dowiedz się, jakie mleko naj­le­piej się do tego nadaje i poznaj nie­za­wodne spo­soby na samo­dzielne wykre­owa­nie obłoczku na małej czar­nej.

Jakie mleko do spie­nia­nia?

Faktem jest, że naj­le­piej spie­nia się mleko tłu­ste, czyli 3,2%. Odetchną więc z ulgą Ci, któ­rych próby wzbu­rze­nia mlecz­nego napoju o niskiej zawar­to­ści tłusz­czu speł­zły na niczym. Jed­nak nie cho­dzi tu tylko o pro­centy. Naj­waż­niej­szą kwe­stią jest wysoka zawar­tość białka, która spra­wia, że płynna biel zamie­nia się w obło­czek. Zazwy­czaj spora zawar­tość tłusz­czu idzie w parze z ilo­ścią białka, zatem mleka tłust­sze są chęt­niej wybie­rane przez zwo­len­ni­ków kawy z mlecz­nym dodat­kiem.

Wiele więc zależy od wyboru wła­ści­wego asortymentu. Na rynku ist­nieją nawet spe­cjalne pro­dukty dedy­ko­wane do spie­nia­nia, które uwal­niają kawo­sza od codzien­nych dyle­ma­tów. Należy jednak pamiętać o właściwej tem­pe­ra­tu­rze mleka uży­wa­nego do ręcz­nego spie­nia­nia. Istotne jest, by było pod­grzane, lecz nie zago­to­wa­nie. Będzie to miało zna­cze­nie dla uzy­ska­nia satys­fak­cjo­nu­ją­cego efektu zwar­tej lak­to­zo­wej koł­derki. Mleko w kawie, szcze­gól­nie to spie­nione, jest rów­nież przy­wi­le­jem wegan. Napoje roślinne można z powo­dze­niem wzbu­rzać i cie­szyć się łasko­czącą wargi pianką. O cie­ka­wych spo­so­bach na wegań­ską kawę prze­czy­tasz tutaj.

Duet kawy z mle­kiem

Przy wybo­rze naj­lep­szego mleka do spie­nia­nia, roz­wa­że­nia wymaga także dobór kawy. Nie każde ziarna stwo­rzą z mlekiem zgrany duet. Warto wie­dzieć, że kawy jasno ­pa­lone są wyczu­wal­nie kwa­śne, co nie będzie wła­ści­wie har­mo­ni­zo­wać się z kre­mo­wym sma­kiem mleka. Zna­ko­mi­tym pod­kła­dem pod pie­ni­stą war­stwę będą wszyst­kie mie­szanki spe­cjal­nie przy­go­to­wane pod espresso, czyli Top Blend oraz Gold Blend, zarówno w wer­sji ziar­ni­stej, jak i mie­lo­nej. Nie mniej atrak­cyj­nie będzie się kom­po­no­wać mie­szanka ara­biki i robu­sty z nutami cze­ko­lady, owo­ców i orze­chów, bądź z posma­kiem cha­rak­ter­nej, gorycz­ko­wa­tej ciem­nej cze­ko­lady. Rów­nie sma­ko­wi­cie dopa­suje się stu­pro­cen­towa ara­bika o lek­kim owo­co­wym aro­ma­cie z mig­da­ło­wym fini­szem. Kiedy już wybie­rzesz ziarna odpo­wia­da­jące Twoim gustom, koniecz­nie dowiedz się, jak zapa­rzyć kawę i czy fak­tycz­nie potrze­bu­jesz do tego eks­presu.

 

Spie­niacz do mleka – wybierz naj­lep­szy

Jeśli zastanawiasz się, jak spie­nić mleko w domu, koniecz­nie zrób rema­nent w kuchni i sprawdź, czy nie posia­dasz eks­presu ze spe­cjalną dyszą, czy French Pressa, które pro­fe­sjo­nal­nie wezmą mleko w obroty. Wystar­czy, że wle­jesz zimne i będziesz postę­po­wać zgod­nie z zale­ce­niami pro­du­centa. Prak­tycz­nie bez­ob­słu­gowo otrzy­masz ide­al­nie sztywną i rów­no­cze­śnie aksa­mitną piankę i to w nie­spełna minutę. Iden­tyczny efekt uzy­skasz, sto­su­jąc urzą­dze­nie dedy­ko­wane do spie­nia­nia. 

Spie­niacz ręczny na bate­rie spi­sze się pod­czas wiro­wa­nia w pod­grza­nym mleku, ten tło­kowy rów­nież wymaga uży­cia cie­płego napoju i siły do ubi­cia pianki tło­kiem. Z kolei ten elek­tryczny ma czę­sto funk­cję pod­grze­wa­nia, zatem jego obsługa ogra­ni­cza się jedy­nie do wla­nia zim­nego mleka i włą­cze­nia przy­ci­sku „start”.

Spienianie mleka – domowe sposoby

Jeśli jed­nak nie dys­po­nu­jesz ręcz­nym, tło­kowym, bądź elek­trycznym spie­niaczem, dobra wia­do­mość jest taka, że mistycz­nego pro­cesu zamiany bia­łej cie­czy w kre­mową chmurkę doko­nasz za pomocą zwy­kłego sło­ika z pokrywką lub mik­sera czy blen­dera. Spie­nianie mleka bez spie­niacza polega na umiesz­cze­niu pod­grzanego do 65 stopni, odpo­wied­nio tłu­stego i wyso­ko­biał­ko­wego mleka w szkla­nym szczel­nie zamknię­tym naczy­niu i potrzą­sa­niu do momentu uzy­ska­nia pożą­da­nej kon­sy­sten­cji. Ana­lo­gicz­nie postę­pu­j, wspo­ma­ga­jąc się urzą­dze­niem mik­su­ją­cym, gdzie istotne będą wolne obroty, podobne do tych przy ubi­ja­niu piany z bia­łek.

Jak spie­nić mleko do kawy bez spie­niacza? Odpo­wiedź brzmi – pro­sto, szybko i ener­gicz­nie. Nie potrze­bu­jesz skom­pli­ko­wa­nej maszy­ne­rii, by cie­szyć się kre­mo­wym sma­kiem mlecz­nego obłoczka!

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze