

(132,30 zł kg)
Kawa bezkofeinowa o przyjemnym posmaku czekolady i wanilii to niebywała rozkosz dla podniebienia oraz dawka pozytywnej energii podczas codziennych wyzwań!
Łagodny posmak kawy w połączeniu z naturalnymi aromatami czekolady i laski wanilii tworzą wyjątkowe połączenie, dzięki którym kawowy rytuał jest pełen doznań. Warto zaznaczyć, że kawa bezkofeinowa zawiera śladowe ilości kofeiny – dopuszczalna norma związku kofeiny to 0,1 g na 100 g ziaren kawy.
To kawa z najwyższej jakości ziaren Arabiki pochodzących z terenów południowej i centralnej Ameryki, dobrze zbalansowana, idealna dla osób ceniących delikatny, słodkawy posmak kawy, a jednocześnie niemogących pozwolić sobie na spożywanie kofeiny.
To absolutna nowość w Tommy Cafe oraz w segmencie kaw bezkofeinowych na rynku. Smak tej kawy pozostaje w pamięci na dłużej, sprawdzi się podczas towarzyskich spotkań, jako miły przerywnik w pracy, a także może być świetnym uzupełnieniem deserów i drinków kawowych.
Choć idea spożywania kawy bezkofeinowej powstała głównie z myślą o osobach z zaleceniami ograniczenia lub wyeliminowania kofeiny ze swojej diety, to kawa bezkofeinowa stanowi świetną alternatywę dla tych, którzy nie szczędzą sobie spożywania klasycznej kawy w ciągu dnia. Kawę bezkofeinową smakową czekolada - wanilia może pić każdy, gdyż zawiera śladowe ilości kofeiny, a aromaty użyte do jej wzbogacenia są naturalne.
Kawa bezkofeinowa to źródło cennych dla diety antyoksydantów, przeciwutleniaczy oraz składników odżywczych. Jedna filiżanka kawy bezkofeinowej stanowi 2,4% zalecanego dziennego spożycia magnezu, 4,8% potasu i 2,5% niacyny lub witaminy B3. Jak podają źródła, kawa bezkofeinowa może zmniejszać także ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2, czy nowotworów. Więcej o kawie bezkofeinowej można przeczytać na naszym blogu TUTAJ.
Pyszny, naturalny smak kawy oraz staranność z jaką ją wypalamy i pakujemy są gwarancją udanych zakupów!
W jaki sposób jest pozyskiwana nasza kawa bez kofeiny?
Nasza palarnia zdecydowała się na sprzedaż kawy bezkofeinowej wyprodukowanej za pomocą dwutlenku węgla w stanie nadkrytycznym. Jest to dość nowa metoda, na którą patenty mają Niemcy oraz USA. Surowe ziarna kawy wrzucane są do pojemnika zrobionego ze stali nierdzewnej, zamykane są szczelnie i poddane wysokiemu ciśnieniu. Do tak przygotowanych ziaren, kolejno zostaje wtłaczany dwutlenek węgla, który dzięki odpowiedniemu ciśnieniu jest w stanie bezkrytycznym, czyli pomiędzy stanem ciekłym a lotnym. Dzięki temu działa jak rozpuszczalnik i "wyciąga" kofeinę z ziaren kawy, nie ingerując w inne olejki eteryczne i substancje odżywcze ziaren. Z tego pojemnika zwanego naczyniem ekstrakcyjnym, CO2 wraz z kofeiną przenoszone są do komory absorbcyjnej, gdzie dwutlenek z powrotem przechodzi w stan lotny, kofeina się uwalnia w powietrze a CO2 jest gotowy do ponownego użycia.
Kawy smakowe doskonale sprawdzą się w postaci klasycznego naparu, jak również mrożonej kawy, czy jako dodatek do ulubionych deserów.
Uwaga! Ze względu na zawarte w kawie aromaty na bazie olejków, nie zalecamy używania jej w ekspresach automatycznych.
Składniki: 98% kawa Arabica ziarnista, 2% aromaty naturalne
Wszystkie kawy TOMMY CAFE są świeżo palone. Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata.
Pamiętaj, aby otwartą kawę zawsze przechowywać szczelnie zamkniętą, w ciemnym i suchym miejscu.
Dla mnie to takie kakao (jednak potrzebuje kofeiny) ale partnerce przypadła do gustu. Jak ktoś lubi delikatne słodkie kawy to polecam.
Czy kawa nadaje się do ekspresów?
ciekawa w smaku
znakomita ! lekko wyczuwalna czekolada i vanilia Sprawdza się popołudniami