Kawa Indie Monsooned Malabar AA

Kawa Indie Monsooned Malabar AA

N

24,26 zł

Wysyłka 48h

Maksymalny czas realizacji zamówienia to 48h (dni robocze) jednak większość zamówień wysyłamy w 24h.

W magazynie 157 szt.

Tutaj wyświetlamy aktualny stan magazynowy danego produktu.

Dostawa 9,90 zł

Wiemy jak ważna jest tania dostawa, dlatego zredukowaliśmy jej koszty do minimum. Przy zakupach za 150 zł dostawa gratis!

  • 250g
  • 500g
  • 1kg

- +

Pomoc przy wyborze
produktu

Dostawa gratis
od 150zł

jesteśmy 6 lat
na rynku

Do porównania

 
Opis produktu

Kraj pochodzenia - Indie

Region - Karnataka, Western Ghats

Gatunek - Arabika, Catimor

Zbiory - Pańdziernik-Luty

Metoda pozyskiwania - na mokro

Wysokość upraw - 1100-1200 m.n.p.m.

-----------------------------------------------------

Profil palenia -średnie

Smak - czekolady, przypraw, prażonych orzechów

Aromat - wyczuwalne nuty karmelu, tytoniu, dymu

Body - umiarkowane

Kwasowość - niska

Pierwsze komercyjne plantacje kawy założyli w Indiach Brytyjczycy w 1840 roku. Tropikalny klimat, wysokie słoneczne stoki, duże ilości opadów oraz gleba bogata w składniki mineralne, tworzą idealne miejsce do uprawy kawowców.

Dziś Indie zajmują piąte miejsce w rankingu największych producentów kawy za Brazylią, Kolumbią, Meksykiem i Etiopią. Kolor, kształt i wielkość ziaren, jak również ich aromat i smak są wynikiem specjalnego przetwarzania po zakończonych zbiorach.

Indyjska kawa w połowie XIX wieku była wysyłana do Europy na drewnianych żaglowcach. Podróż trwała od czterech do sześciu miesięcy, gdyż statki musiały opłynąć Przylądek Dobrej Nadziei przed dotarciem do miejsca przeznaczenia. Ziarna przechowywano pod pokładem, poniżej linii wody w wilgotnym otoczeniu, co powodowało zmianę chemiczną składu ziaren. Gdy kawa dotarła do Europy, kolor ziaren zmienił się z jasnozielonego na bladozłoty. 
Powyższy proces nazwano "Monsumowaniem", gdyż obecnie zebrane ziarna wystawia się na działanie deszczów monsunowych, celem odtworzenia pierwotnego smaku ziaren. Proces trwa od 12-16 tygodni i w jego rezultacie zielone ziarna zwiększają swoją objętość, tracą masę i uzyskują jasnobrązowy kolor.

Kawa Indie Monsooned Malabar jest bardzo charakterystyczną kawą, która jest zarazem intensywna ale nie posiada kwasowości. Polecamy do wszelkiego rodzaju metod zaparzania.

 
Szczegóły
  • Waga: 250g

Napisz opinię

 
Komentarze (2)
2018-01-09
Piotr

Piję kawę parzoną w kafeterce i lekko złamaną cukrem. Ta jest b.dobra z dość intensywnym i mocnym smakiem mimo że nie czuję w niej żadnego dymu i cygar.Dodaję ją do ulubionych podobnie jak Esmeraldę i polecam smakoszom.

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (0) (0)
2017-03-20
Mocna kawa z charakterem

Bardzo lubię tą kawę, na ma prawdę intensywny aromat i lekko dymny posmak. Można powiedzieć, że jest to kawa dla prawdziwych mężczyzn.

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (0) (0)

Napisz swoją opinię!

W kategorii

Koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Ulubione

Brak produktów

Zobacz ulubione

Oglądane

Produkt dodano do koszyka
Ilość:
Razem:
W koszyku znajduje się: 0 prod. W koszyku znajduje się: 0 prod.
Wysyłka: Do ustalenia
Wartość produktów:
Razem:
Kontynuuj zakupy Idź do koszyka