Słownik kawosza – czym jest nadekstrakcja i preinfuzja? | Tommy Cafe - TOMMYCAFE blog - wszystko kawie i herbacie
Nadekstrakcja i preinfuzja, czyli kolejna odsłona cyklu „Słownik kawosza”

Nadekstrakcja i preinfuzja, czyli kolejna odsłona cyklu „Słownik kawosza”

Utworzony 2021-07-12 przez Redakcja Główna, KAWA 0 310

Kiedy myślisz, że o swojej ukochanej kawie wiesz już praktycznie wszystko, nagle natrafiasz na takie terminy jak nadekstrakcja, ristretto czy preinfuzja. Co znaczą i czy rzeczywiście funkcjonują na co dzień w środowisku miłośników małej czarnej? Zobacz, jak nauka rozgościła się w miejscu pracy baristów i jakie określenia powinny się obowiązkowo znaleźć w słowniku świadomego kawosza.

Nadekstrakcja

Jest procesem zbyt długiego parzenia kawy, który zalicza się do jednego z błędów w sztuce baristycznej. Wynika z nieodpowiedniej, zbyt dużej ilości kawy, a także z nadmiernego zmielenia ziaren. Ponadto może pojawić się, gdy kawa umieszczona w ekspresie jest zbyt mocno ubita, a ciśnienie wody przepływającej przez mieszankę za niskie.

Podekstrakcja

Jest przeciwieństwem nadekstrakcji i również przynależy do listy błędów popełnianych podczas przygotowywania kawowego napoju. To zbyt krótkie parzenie kawy, którego przyczyną może być zbyt grube zmielenie kawy, za mała jej ilość i niedostateczne ubicie, jak i nadmierne ciśnienie wody przepływającej przez kawę w ekspresie.

Preinfuzja

Zgodnie z tłumaczeniem angielskiej nazwy „blooming”, jest procesem rozkwitania ziaren kawy pod wpływem niewielkiej ilości wody. To bardzo ważna, wstępna faza zaparzania, podczas której nasączona mieszanka pęcznieje i uwalnia dwutlenek węgla z czasu palenia ziaren. Proces preinfuzji powinien trwać około 30 sekund i zużywać 20% ilości wody przygotowanej do zaparzenia.

Przelew

Kawa z przelewu jest najprostszą z dostępnych metod przygotowywania ulubionego napoju. Uwielbiana przez starsze pokolenie, właściwościami smakowymi nie ustępuje swojej odpowiedniczce z ekspresu ciśnieniowego. Polega na zalewaniu gorącą, ale nie wrzącą wodą, grubo zmielonych ziaren i oczekiwaniu na koniec mistycznego procesu zaparzania. Po odczekaniu dłużej chwili jest gotowa do spożycia.

Czytaj również: Corretto, crema i cupping – co oznaczają te terminy w słowniku kawosza?

Ratio

Termin oznaczający proporcję. W przypadku procesu parzenia kawy odgrywa niezwykle istotną rolę, ponieważ precyzyjne, konkretnie wskazane w przepisie ilości kawy i wody wpływają bezpośrednio na intensywność doznań i jakość naparu. Proporcje są uzależnione od wybranej metody parzenia kawy oraz rodzaju napoju, na który akurat mamy ochotę.

Ristretto

Kto nie zna ristretto, ten czym prędzej powinien uzupełnić braki w swojej wiedzy i przeczytać poprzednie artykuły z cyklu „Słownik kawosza”. Ristretto to mniej znana kawowa kuzynka espresso, która różni się długością ekstrakcji oraz ilości użytej wody. Można powiedzieć, że to takie espresso dla koneserów, ale krócej parzone w ekspresie oraz z zastosowaniem mniejszej ilości wody. Dzięki tej procedurze otrzymujemy dosłownie kilka łyków kawy z mniejszą ilością kofeiny.

Roaster

Kim jest roaster? To człowiek odpowiedzialny za proces palenia ziaren kawy. Prawdziwy profesjonalista w swojej dziedzinie, którego pracy na co dzień nie widać, lecz w efektach można rozsmakować się w każdej filiżance kawy. 

Shot

To określenie kojarzy się z jedną porcją określonego napoju. I tak jest również w przypadku kawy. Shot oznacza pojedyncze espresso i stanowi klasyczną propozycję włoskiego specjału. Ilość kawy potrzebnej do zaparzenia konkretnego rodzaju espresso odmierzana jest za pomocą shot glass, czyli szklanego kieliszka.

Steamer

Częścią ekspresu ciśnieniowego, odpowiadającą za spienianie mleka, jest steamer. Dysza do wyczarowywania mlecznej pianki bywa jednym z najbardziej kłopotliwych elementów kawowej maszynerii, dlatego tak ważne jest jej regularne i odpowiednie czyszczenie.

Tamper

Urządzenie zwane ubijakiem, które służy bariście do ugniatania kawowej mieszanki w portafiltrze. Wymaga przyłożenia odpowiedniej siły i niezależnie od wypraktykowanego sposobu, powinien umożliwić równomierny przepływ wody przez zmielone, ubite kawowe fusy. 

Tommy Cafe to profesjonalna palarnia kawy, oferująca szeroki wachlarz świeżo palonych kaw. Zapraszamy do sprawdzenia oferty sklepu i zapoznania się z naszym aromatycznym asortymentem. W razie pytań zachęcamy do kontaktu – również za pośrednictwem kawowego chatbota na naszej stronie głównej.

 

Napisz komentarzZostaw odpowiedź

Poprzedni
Następny

Koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
150,00 zł Do darmowej wysyłki brakuje Ci
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Ulubione

Brak produktów

Zobacz ulubione

Produkt dodano do koszyka
Ilość:
Razem:
W koszyku znajduje się: 0 prod. W koszyku znajduje się: 0 prod.
Wysyłka: Do ustalenia
Do darmowej wysyłki brakuje Ci: 150,00 zł
Wartość produktów:
Razem:
Kontynuuj zakupy Idź do koszyka